pixabay.com

Prosečno kupatilo koje se redovno održava, sadrži oko 3,2 miliona bakterija. Sa lošim navikama, možemo te bakterije proširiti svuda, ne shvatajući šta radimo.

1. Brijanje bikini zone

Da li ste znali da dlake na bikini liniji sadrže feromone koje privlače suprotan pol? One vas takođe štite od bakterija. A kada brijemo bikini liniju mi možemo ozbiljno oštetiti kožu.

Šta činiti?

Preporuka je da koristite kreme za depilaciju ili jednostavno se depilirate voskom. Sapun nije prikladno rešenje, jer je koža intimne zone osetljiva i prilikom brijanja može doći do ozbiljnih oštećenja.

2. Korišćenje mrežastog sunđera

Mrežasti sunđer je dobar samo kada je nov. On dobro odstranjuje mrtve ćelije sa kože, ali ih i zadržava na sebi. Kada ga ostavite u kupatilu nakon kupanja, na njemu se bakterije samo umnožavaju. Što znači samo jedno, prilikom sledećeg kupanja prljavštinu ćete samo vratiti na telo.

Šta da radite?

Menjajte ovaj suđer češće. Dobro ga isperite, ostavite da se osuši i nikako ga ne držite u kupatilu. Možete ga potpuno izbaciti iz upotrebe i umesto ovog sunđera dva puta nedeljno koristiti piling celog tela.

3. Zanemarivanja leđa prilikom kupanja

Vaše telo je zaštićeno od bakterija i akni samo ako je čisto. I treba da bude potpuno čisto. Područje koje najčešće preskačemo prilikom pranja su leđa, teme glave, dno stopala i iza ušiju.

Šta da radite?

Nabavite posebne četke za pranje ovih delova tele koji će vas podsetiti da ih redovno koristite.

4. Ostavljate četkicu za zube na lavabou, mašini za veš, kanti za prljav veš itd.

Kupatilo nije najčistiji deo doma. Niko ne želi da njegova četkica za zube privuče još bakterija koje se nalaze po kupatilu i da sve to unesete u usta prilikom sledećeg pranja zuba.

Šta da radite?

Nađite sigurno mesto gde ćete držati četkicu za zube. Zamenite svoju četkicu svaka tri meseca.

5. Unošenje mobilnog telefona ili tableta u kupatilo

Otprilike 90% ljudi svoje telefone unosi u kupatilo. Zamislite samo koliko bakterija se nalazi u kupatilu, pa te bakterije stavite na telefon koji često znate da stavite na trpezarijski sto prilikom jela.

Šta da radite?

6. Peškirom brišete lice

Čak i ako imate poseban peškir za lice, on može biti veoma opasan, posebno za one sa kožnim problemima. Svaki put kada koristite isti peškir za brisanje lica, a zatim ga ostavite vlažnog u kupatilu, na njemu uzgajate milione bakterija.

Šta da radite?

Koristite peškir za jednokratnu upotrebu. To će vam spasti kožu, plus, nećete morati da perete više peškira.

7. Ostavljate mokre peškire okačene u kupatilu

Buđ i bakterije čine kupatilo najprljavijim mestom u kući. Zbog toga tamo ne smete da držite mokre peškire sa kojma ste se obrisali nakon kupanja.

Šta da radite?

Iznesite peškir iz kupatila, okačite ga na nekom mestu gde će se osušiti, a zatim ga bacite u kantu za veš. Sledeći put uzmite novi peškir sa kojim ćete se obrisati nakon tuširanja.

8. Sedenje na wc šolji duže od 15 minuta

Da, ponekad znamo da čitamo knjigu na wc šolji, igramo igrice ili jednostavno samo sedimo… Prema istraživanjima, ovo je nezdravo, jer dodatni pritisak stvara hemoroide koji mogu dovesti do krvarenja.

Šta treba da radite?

Idite na wc šolju kada postoji potreba za tim. Obavite šta imate i izlazite iz toaleta. Nema zadržavanja.

9. Pustite vodu dok je poklopac od wc šolje podignut

Vrtlog vode iz vodokotlića zna često da se rasprši u vazduh. Bakterije mogu pasti na peškir, lavabo, sapun, četkicu za zube…

Šta da radite?

Uvek zatvarajte poklopac kada puštate vodu.

10. Kada perete kosu mrsite je i vraćate na teme

Ako kosu perete tako što šampon stavite na vrh glave, a onda celu kosu stavljate na teme pa gužvate, mrsite, sapunjate… Verovatno nikad nećete dobro oprati kosu, plus zamrsićete svaku dlaku.

Šta da radite?

Masirajte vlasište, ali ne i ostatak kose. Kako se sapunica sliva ona će sama oprati ostatak kose.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here