EPA-EFE
Poslednji zvanični susret Vladimira Putina i Angele Merkel

Angela Merkel danas je došla u “oproštajnu posetu” Kremlju, i tako će obeležiti kraj jednog od najstarijih i najkompleksnijih političkih odnosa u Evropi, odnosno 15 godina “natezanja” s Vladimirom Putinom.

Iako su odnosi ovo dvoje državnika sve vreme bili zategnuti, nikad nisu “pukli”. Nemačka kancelarka je navodno uvek bila nepoverljiva prema bivšem agentu KGB-a otkako ga je 2001. prvi put srela u Bundestagu, gde je poslanike, na tečnom nemačkom pozvao na jedinstvo u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Njih dvoje nikad nisu delovali opušteno prilikom razgovora, bilo da su ih vodili na ruskom ili nemačkom jeziku. Kako su u pitanju čvrsti lideri, koji uživaju veliko poštovanje u svetu, sukobi političkih stilova i očigledno nepoverenje, činilo je njihove susrete veoma zanimljivim za svetsku javnost.

“Nijedan drugi političar na globalnoj sceni nije bio tako dobar u održavanju loših odnosa tako dugo, kao njih dvoje”,  piše nemački “Zidojče cajtung” na dan susreta dvoje lidera.

“Opreznost Merkelove prema Putinu izazvana je događajima u poslednjih 15 godina, od ruske aneksije Krima do pokušaja trovanja Alekseja Navaljnog i atentata u Evropi”, piše “Gardijan”.

Bilo je, kako navode, i ličnih razloga za animozitet. Putin je 2007. pustio svog labradora da priđe Angeli Merkel, koja se plaši pasa.

“Znam zašto ovo radi, da bi dokazao da je muško. On se plaši svoje slabosti”, rekla je Merkelova kasnije novinarima.

“Merkel je previše popustljiva prema Rusiji”

Međutim, dok su mnogi na zapadu hteli da izoluju Putina, ona i predsednik Francuske Emanuel Makron tražili su od članica EU da nastave pregovore s ruskim liderom. I dok se Merkelova polako sprema da prepusti kancelarsku fotelju, saveznici Vladimira Putina veruju da će Merkelova videti pomake u pregovorima o konfliktu u Ukrajini kada se danas sretne s ruskim predsednikom.

Ipak, ostaje nejasno koje su mogućnosti za saradnju. Dijalog iz Minska – mirovni pregovori koje je Merkelova podržala, zapao je u ćorsokak.

Isto tako, Merkelova i Putin će se susresti tačno na godišnjicu atentata na Alekseja Navaljnog, koji je 20. avgusta prošle godine otrovan najverovatnije novičokom, što Rusija uporno negira.

“Ovo je i dalje nerešen slučaj koji stavlja teške okove na naše odnose sa Rusijom”, rekao je Štefan Zajbert, portparol Angele Merkel.

Pojedini kritičari smatraju da je Merkel previše popustljiva prema Rusiji. Njena poseta Moskvi događa se u trenutku kada je “Severni tok 2” pri kraju. Gasovod koji će omogućiti da Rusija direktno isporučuje gas Nemačkoj, zaobilazeći druge zemlje, dovela je istočnu Evropu “do ivice”.

Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, nazvao je ovaj gasovod “moćnim oružjem koje je dato Rusiji”. Bio je, navodno, iznenađen i razočaran kada su Nemačka i SAD saopštile da je postignut dogovor o nastavku radova.

Merkelova je rekla da će Nemačka reagovati ukoliko Rusija krene da preti obustavama isporuka gasa Ukrajini, a u nedelju bi trebalo da poseti i Kijev kako bi “smirila zabrinute”.

Međutim, njeni pozivi na direktne pregovore s Putinom, koje podržava i Makron, naišli su na negodovanje unutar EU, gde pojedini misle da se “predsednik Rusije ne može urazumiti”.

“Sve u svemu, imamo dosta konflikata s Rusijom, i sve to dodatno otežava naše odnose. Ipak, bez obzira na sve, ja sam ona koja je uvek za pregovore”, rekla je Merkelova ranije u Strazburu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here