0

50-01
31 + 6

SRPSKA NARODNA ODBRANA IZ ČIKAGA PROSLAVILA SVOJU KRSNU SLAVU VIDOVDAN I 100 GODINA POSTOJANjA

Vek borbe za
srpsko rasejanje


x Priznanja organizaciji za višedecenijski rad i brigu oko Srba u rasejanju i iskazana solidarnost i podrška za buduće delovanje

Velikom svečanošću koja je održana u subotu 28. juna u hotelu Hdžatt Rosemont u Čikagu Srpska narodna odbrana proslavila je svoju krsnu slavu Vidovdan i obeležila izuzetan jubilej – 100 godina postojanja i rada.
Svečanosti su prisustvovale brojne ugledne zvanice među kojima Njegovo preosveštenstvo novogračaničko-srednjozapadnoamerički vladika Longin, zatim konzul žeran Dejan Radulović, dr Jasmina Vujić, profesor nuklearne fizike na Berkli univerzitetu u Kaliforniji, Vojislav Mihailović, sin Draže Mihailovića i bivši gradonačelnik Beograda, i mnogi drugi. Svi oni došli su da odaju priznanje ovoj organizaciji za višedecenijski rad i brigu oko Srba u rasejanju i pokažu svoju solidarnost i podršku.
Slavko Panović, dugogodišnji predsednik Srpske narodne odbrane, zahvalio se svim gostima na poseti i podsetio na sva značajna i velika dela koja je ova organizacija činila tokom godina pomažući našim iseljenicima u Americi na sve moguće načine. Njegovo preosveštenstvo vladika Longin blagosiljao je skup i zahvalio se Srpskoj narodnoj odbrani za vekovni trud oko srpske zajednice.
Dejan Radulović, konzul žeran, pozdravio je goste i naglasio značaj Srpske narodne odbrane u srpskoj zajednici u Čikagu, a dr Jasmina Vujić, profesor nuklearne fizike na Berkli univerzitetu u Kaliforniji, govorila je o Mihajlu Pupinu, prvom osnivaču ove organizacije i velikom patrioti, naučniku i pronalazaču.
Obeležavajući 100 godina postojanja, Srpska narodna odbrana takođe je proslavila i svoju krsnu slavu – Vidovdan, a domaćini slave bili su bračni par Đorđe i Mirjana Jovanović iz Vašingtona. U tu čast održana je najpre sveta arhijerejska liturgija u manastiru Nova Gračanica koju je služio vladika Longin sa sveštenstvom, a potom i parastos za sve one koji su pali za Kosovo počev od Vidovdana 1389. pa do današnjih dana, i za članove SNO.

M. PURIĆ

Panović predsednik 22. put

Dan pre svečane proslave stogodišnjice SNO i njene slave članovi organizacije održali su 73. kongres Srpske narodne odbrane u Americi kojim je predsedavao Nikola Marić iz Klivlenda. Na Kongresu se pričalo o prošlogodišnjem i o budućem radu organizacije, a delegati su odlučili da 22. put podrže Slavka Panovića kao predsednika Srpske narodne odbrane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here