Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo rukometaša, koje će se u januaru 2020. godine održati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, ušle su u završnu fazu. Ostalo je još poslednje kolo nakon kojeg će biti poznato deset preostalih učesnika.

Za sada su plasman na EURO 2020 kroz kvalifikacije osigurali: Nemačka, Hrvatska, Severna Makedonija, Slovenija, Letonija, Mađarska, Danska, Rusija, Portugal i Francuska.

Ranije su to pravo stekli aktuelni evropski šampion Španija, te domaćini Austrija, Norveška i Švedska. Dakle, slobodno je još deset mesta na Evropskom prvenstvu na kojem će po prvi put u istoriji učestvovati 24 reprezentacije. Poslednje kolo kvalifikacija biće izuzetno uzbudljivo, jer je kandidata mnogo više nego slobodnih mesta.

Među tih 14 kandidata nalaze se i tri reprezentacije iz regiona: Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, ali i selekcija iz  južne srpske pokrajine.

Od spomenutih, najmanje šansi za plasman na Evropsko prvenstvo ima upravo samoproglašeno Kosovo, kojem je potrebna gostujuća pobeda protiv Nemačke, kako bi se eventualno kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije domogla završnice. U toj grupi 1 važniji je duel Poljske i Izraela nakon kojeg će pobednik sigurno na EP.

U grupi 2 situacija je dosta jasna. Hrvatska je osigurala broj jedan, a Srbija i Švajcarska u Novom Sadu će odlučivati o tome ko će s drugog mesta na EURO 2020. Čak se i poražena selekcija može nadati plasmanu, kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane.

Veoma komplikovana situacija je u grupi 3 u kojoj je Severna Makedonija osigurala plasman, dok tri preostale reprezentacije takođe imaju svoje šanse. Turskoj je potrebna pobeda u gostima kod Islanda i verovatno bi kao jedna od najboljih trećeplasiranih reprezentacija osigurala mesto na EP. Iako je trenutno četvrta na tabeli i Grčka ima šanse. Grcima je potreban trijumf u gostima kod Makedonaca. U tom slučaju, zauzeli bi treće mesto i bili bi sigurni učesnici EURO 2020, i to kao najbolje rangirana trećeplasirana selekcija kvalifikacija.

U grupi 4 situacija je dosta jasna. Slovenija i Letonija su sa po osam bodova već osigurale prve dve pozicije. Male šanse da se domogne EP još uvek ima Holandija, kojoj treba pobeda protiv Letonije i da joj se poklope rezultati ostalih trećeplasiranih selekcija u poslednjem kolu.

Belorusija, Češka i BiH iz grupe 5 su na korak do Evropskog prvenstva. Postoji mnogo kombinacija uoči poslednjeg kola. No, u najboljoj poziciji je Belorusija koja dočekuje autsajdera Finsku i s dva boda je na završnom turniru. Češka i BiH u direktnom duelu odlučuju koje će mesto u grupi osvojiti. Česima je dovoljan bod da zadrže prvu poziciju. Remijem bi bila zadovoljna i BiH, jer bi sigurno kao jedna od četiri trećeplasirane ostvarila prvi plasman na Evropsko prvenstvo.

Izabranici Bilala Šumana mogu i s porazom na EURO, ali tada bi morali čekati rezultate ostalih utakmica. U slučaju da dođu do trijumfa, onda bi zauzeli prvo ili drugo mesto, u zavisnosti od ishoda duela u Brestu.

Francuska i Portugal su u grupi 6 očekivano osigurali prve dve pozicije. Za Rumuniju i Litvaniju ostao je tračak nade da mogu i oni među 24 najbolje selekcije Evrope s treće pozicije. No, i jednima i drugima je potrebna gostujuća pobeda kod Francuza, odnosno Portugalaca, ali i da im se poklope rezultati iz ostalih grupa.

Iz grupe 7 na EURO će sigurno Mađarska i Rusija, dok pred poslednje kolo nadu ima i Italija. Međutim, Italijanima je potreban što ubedljiviji trijumf u gostima kod Mađara, što je teško očekivati.

Na kraju, u grupi 8 Danska je kao lider već na Evropskom prvenstvu, a Crna Gora i Ukrajina će u susretu u Podgorici odlučivati ko će biti drugi. Obe selekcije imaju lepe šanse da na EURO odu kao trećeplasirani iz svoje grupe.

Evropsko prvenstvo igraće se od 9. do 26. januara 2020. godine u Beču, Gracu, Trondhajmu, Geteborgu i Štokholmu. Žreb grupa za EURO 2020 održaće se 28. juna u 18.45 sati u Beču.

– Tabela trećeplasiranih selekcija:

1. BiH 3 1 0 2 75:85 2
2. Crna Gora 3 1 0 2 82:97 2
3. Srbija 3 0 1 2 72:81 1
4. Holandija 3 0 0 3 74:86 0
5. Poljska 3 0 0 3 66:80 0
6. Turska 3 0 0 3 74:90 0
7. Rumunija 3 0 0 3 53:76 0
8. Italija 3 0 0 3 65:94 0

– Parovi šestog kola:

Grupa 1: Poljska – Izrael, Nemačka – Kosovo
Grupa 2: Srbija – Švajcarska, Hrvatska – Belgija
Grupa 3: Island – Turska, Sjeverna Makedonija – Grčka
Grupa 4: Holandija – Letonija, Slovenija – Estonija
Grupa 5: Češka – BiH, Belorusija – Finska
Grupa 6: Portugal – Litvanija, Francuska – Rumunija.
Grupa 7: Mađarska – Italija, Rusija – Slovačka.
Grupa 8: Crna Gora – Ukrajina, Danska – Farska Ostrva.

Sve utakmice igraju se u nedelju, 16. juna, s početkom u 18 sati.

– Poredak u grupama:

Grupa 1: Njemačka 10 bodova, Izrael 4, Poljska 3, Kosovo 3
Grupa 2: Hrvatska 9, Švajcarska 6, Srbija 4, Belgija 1
Grupa 3: S. Makedonija 7, Island 6, Turska 4, Grčka 3
Grupa 4: Slovenija 8, Letonija 8, Holandija 4, Estonija 0
Grupa 5: Češka 8, Bjelorusija 6, BiH 6, Finska 0
Grupa 6: Francuska 8, Portugal 8, Rumunija 2, Litvanija 2
Grupa 7: Mađarska 9, Rusija 7, Italija 4, Slovačka 0
Grupa 8: Danska 8, Ukrajina 6, Crna Gora 5, Farska Ostrva 1

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime