Pixabay.com

Nektarina je koštunjavo voće koje pripada porodici ruža, baš kao breskva i šljiva. Dugo se verovalo u mit da je ovo voće nastalo ukrštanjem breskve i šljive. Ipak, stručnjaci iz područja agronomije smatraju da je nektarina zapravo jedna vrsta breskve, koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice.

Ovi sočni niskokalorični plodovi mogu se pohvaliti izuzetno velikim brojem nutrijenata. Prepuni su vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i B9.

Odličan su izvor minerala kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i fosfora. Imaju visok udeo prehrambenih vlakana, kao i brojnih antioksidanta, posebno fenolnih spojeva.

Nutrijenti koji se nalaze u plodovima nektarine odličan su saveznik u prevenciji i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba, a predstavljamo samo neke od njih.

1. Štite zdravlje srca i krvnih sudova

Antioksidanti, hlorogenična kiselina i antocijanini sprečavaju oksidaciju lošeg holesterola i smanjuju rizik za stvaranje plaka na krvnim sudovima.

Tako se sprečava stvrdnjavanje arterija i pospešuje cirkulacija.

2. Jačaju imunitet

Visok udeo antioksidanata sadržan u nektarinama jača imunitet i povećava obrambenu sposobnost organizma. Zahvaljujući snažnom imunitetu telo se lakše odupire raznim infekcijama, te brže oporavlja od raznih bolesti.

3. Čuvaju zdravlje očiju

Lutein, obilno prisutan u plodovima nektarine, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Naučna istraživanja su pokazala da adekvatan unos luteina kod dece u razvoju doprinosi formiranju zdravog i normalnog vidnog sistema.

4. Za lepšu kožu

Vitamin C, lutein i beta-karoten koji se nalaze u nektarinama pobrinuće se za dobro zdravlje i lep izgled kože. Lutein štiti kožu od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da je izuzetno delotvoran i u prevenciji kožnih opekotina.

Vitamin C pospešuje sintezu kolagena, podstiče regeneraciju kože i jača njenu otpornost. Beta-karoten, provitamin vitamina A, ima važnu ulogu u zaštiti kožnih stanica od oštećenja uzrokovanih delovanjem UV zraka. On održava kožu vlažnom, mekom i glatkom, preventivno utiče na njeno prerano starenje i brine o stvaranju novih stanica kože.

Fosfor brine o normalnom funkcionisanju stanica i tkiva, a posebno je značajan za očuvanje zdravlja kostiju i zubi, piše Medicalnewstoday.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here