Lična arhiva
Stipendija i tokom leta: Dimitrije Radić, Darinka Ulamović,Ljubica Micić i Lazar Grković

S početkom novog meseca za naše brojne štićenike stiže i pomoć iz daleke Australije, koju su uputili naši dugogodišnji čitaoci i učesnici u akcijama Humanitarnog mosta. To samo po sebi govori koliko je srce naših zemljaka, koji iako udaljeni hiljadama kilometara, ne zaboravljaju svoju rodnu grudu i uvek žele da pomognu one kojima je teško u otadžbini. Izuzetka nema ni ovog puta, jer je sa Petog kontinenta pristiglo novih 2.070 dolara upućenih na deset adresa.

Od ovog iznosa, plemeniti O. V. iz Sidneja uputio je, kao što to uvek i čini, ukupno 850 dolara za četvoro đaka orahovačke Gimnazije (Dimitrija Radića, Darinku Ulamović, Lazara Grkovića i Ljubicu Micić) i Stefana Pendića učenika sa Golije. Još 500 dolara kao pomoć samohranoj majci Vuki Barbu iz Mramorka poslala je plemenita anonimna familija iz Sidneja, dok je 400 dolara izdvojila i humana B. G. iz Adelejda za samohranu i teško bolesnu Snježanu Đurović Plavšić iz Mahovljana kraj Laktaša i 11-godišnju Milicu Tatić iz Kumana kraj Zrenjanina, obolelu od autoimunog hepatitisa. Uz dar uputila je i kratko pismo uz molbu da se donacije što pre uruče, kako bi Snježana i Milica mogle da kupe neophodne lekove.

Novčani dar od 200 dolara, Anđelka Đurović iz Melburna, namenila je mališanu iz Beograda, Ognjenu Krupnikoviću, obolelom od cerebralne paralize koji će uskoro na tretman matičnim ćelijama u Kijev.

“Molim vas da ovaj novac uručite Ognjenu Krupnikoviću sa željom da mu dragi Bog podari dobro zdravlje. Da brzo ozdravi, želi mu Anđelka Đurović iz Dandenonga sa porodicom” – napisala je naša redovna čitateljka uz poslatu donaciju.

Porodica Tešić iz Melburna, mislila je na samohranu majku Snežanu Pantelić iz sela Zarići na Kosjeriću i uputila dar od 120 dolara uz pismo u kome je pisalo:

“Poštovana redakcijo “Vesti”, prenesite naše srdačne pozdrave Snežani Pantelić uz želju da ovaj naš skromni doprinos iskoristi na najbolji način za nju i njenu porodicu. Veliki pozdrav, Natalija, Nada i Momčilo Tešić.”

Zašto su naši divni čitaoci i ljudi velikog srca iz daleke Australije odlučili da pomoć upute pomenutim štićenicima, nije teško otkriti, jer sve ih povezuje jedna te ista nit – nemoć da se izbore za svoje bolje sutra. Najveći uzrok tome je bolest, ali i nemaština koja po nepisanom pravilu ide ruku pod ruku sa njom. Svakako, na reporterima “Vesti” je da ovu pomoć što pre proslede na zadate adrese i tako ispune želju dobrotvora, što uvek sa velikim zadovoljstvom i činimo.

Snježana Plavšić Đurović sa sinom

Hvala što nas ne zaboravljate

Prvi dar plemenite B. G. iz Adelejda, već je stigao u ruke Snježane Đurović Plavšić iz Mahovljana i doneo radost.

– Ovih 200 dolara, kao i svaki put kada nam stigne donacija, dolaze u pravi čas, jer sin Gregor i ja nikakvih primanja nemamo. Hvala do neba B. G. iz Adelejda koja nas ne zaboravlja i trudi se da nam na ovaj način pomogne skoro svakog meseca. Mi smo prezahvalni, jer nećemo gladovati i imaćemo za poneki lek. Sve sam nemoćnija, jer bolest čini svoje, a Gregor i ja smo jedno drugom sve na svetu. Zato hvala do neba tim dobrim dušama izdaleka koji imaju razumevanja za našu muku, neka ih Bog čuva – kazala je Snježana koja ima 13 hroničnih oboljenja zbog čega su joj medikamenti često najpotrebniji.

Obradovana: Snežana Pantelić sa ćerkom i bratom

Svaka pomoć dragocena

Pomoći od 120 dolara plemenitih Tešića obradovala se i samohrana majka Snežana Pantelić iz sela Zarići kod Kosjerića.

– Molim vas da se tim dobrim ljudima mnogo i od srca zahvalite u naše ime. Nadamo se da će im se dobro još boljim vratiti. Svaki dar nam je dragocen da se pripremimo za jesen i zimu. Moja Nevena će od septembra ponovo u školu i valja je opremiti, ali i to da konačno uvedemo vodu u kuću. To nam je prioritet i zato svaki dinar čuvam samo u te svrhe. Zajedno sa prethodno pristiglim donacijama humanih čitalaca “Vesti”, nadam se da ćemo to i ostvariti – istakla je Snežana, pošto se donacija našla u njenim rukama.