J. Gajeskov
Hram Svete Trojice u Bransviku bio je ispunjen vernicima

U nedelju, 28. aprila, vernici Srpske pravoslavne crkve širom Australije proslavili su veliki hrišćanski praznik Cveti, uspomenu na ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, poslednju nedelju pred početak njegovih stradanja, smrt i Vaskrsenje.

Praznik u hramu Svetog Save Kanberi

Toga dana, hramovi su bili puni vernika, među kojima i veliki broj dece i mladih.

Vladika i otac Bogdan sa članicama Kola srpskih sestara

Njegovo Preosveštenstvo episkop australijsko-novozelandski Siluan služio je arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Bransviku, na unutrašnjem severu Melburna. Vladiki je sasluživalo sveštenstvo i sveštenomonaštvo Melburnskog namesništva, na čelu sa starešinom hrama protojerejem-stavroforom Miloradom Lončarom i jerejem Bogdanom Milićem, novim sveštenikom u crkvi u Bransviku.

Vernici u crkvi Svetog Nikole u Blektaunu

Ovaj prelepi hram, kao i drugi širom Australije, bio je okićen cvećem i palmovim granama, kako praznik cveti i nalaže.

Zajednički ručak u crkvenoj sali u Bransviku

Posle liturgije, episkop Siluan se obratio vernicima besedom, u kojoj nadahnuto govorio o tajni praznika. Zatim je predstavio prisutnima novog paroha pri hramu Svete Trojice, jereja Bogdana Milića i njegovu porodicu, poželevši im srdačnu dobrodošlicu i puno uspeha.

Najmlađi su se najviše radovli prazniku u Kanberi

Posle obraćanja vladike, otac Bogdan se biranim rečima zahvalio episkopu na poverenju i blagoslovu, kao i sveštenstvu, Crkvenom odboru i celoj parohijskoj zajednici na ljubavi i podršci.

Mnogo mladih okupilo se u crkvi u Fareru

Posle verskog dela usledila je praznična trpeza ljubavi, koju su pripremile članice Kola srpskih sestara. Pre zajedničkog ručka u prepunoj crkvenoj Sali, vernicima su se obratili i starešina hrama otac Milorad Lončar, otac Bogdan Milić i vladika Siluan.

Red za pričešće u hramu Svete Trojice

Veliki broj vernika okupio se i u drugim hramovima u Melburnu i Sidneju, kao i u Kanberi, Adelajdu, Brizbejnu, Pertu i u drugim manjim gradovima.

Obraćanje oca Bogdana Milića

Ustanak podignut na Cveti

Episkop Siluan je služio liturgiju na Cveti

Važan događaj iz srpske istorije odigrao se na Cveti 1815. godine. Tog dana je knez Miloš Obrenović pozvao Srbe da se dignu protiv Turaka – u onome što će zatim postati Drugi srpski ustanak.

Veoma mali broj srpskih porodica slavi Cveti kao krsnu slavu, a ponegde se praznik proslavlja kao zavetina. Cveti su ustanovljene kao praznik još od ranih hrišćanskih vremena, a svečano se proslavljaju od trećeg veka.

Liverpulska crkva bila je prepuna vernika

Praznik u Liverpulu

Pričešće najmlađih u Liverpulu

Hram Svetog Luke u sidnejskom naselju Liverpul bio je prepun vernika, a liturgiju je služio i vernike pričestio starešina hrama, prota Aleksamdar Milutinović.

Posluženje u crkvenom domu

– Hrišćansko predanje kaže, da je Hristos, praćen svojim učenicima, krenuo iz Vitanije u Jerusalim. Glas o dolasku spasitelja i vaskrsenju Lazara četvorodnevnog brzo se širio, pa su mu se na putu mnogi pridružili. Na ulazu u svetu zemlju narod ga je dočekao prostirući haljine na put kojim će proći i mahali granama palme u znak dobrodošlice – napomenuo je otac Aleksandar u svojoj besedi, čestitajući prisutnima veliki hrišćanski praznik.

Posle verskog dela, parohijani i gosti prisustvovali bogatom posnom posluženju u crkvenom domu, koje su pripremile članice ovdašnjeg Kola srpskih sestara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here