Pexels

Pamćenje je mentalna aktivnost kojom se prisećamo informacija koje smo već iskusili ili naučili u prošlosti.

To je složen sistem koji se bazira na mnogim moždanim procesima i ključan je deo našeg života. Zato je vrlo važno zdravlje našeg mozga i rad na tome kako bismo poboljšali pamćenje. U tome nam može pomoći nekoliko jednostavnih tehnika i navika.

1. Pažljivo birajte hranu

Hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima C, A, E i D, kao i mineralima i vlaknima trebalo bi da bude dio svakodnevnog jelovnika.

Uvedite češće u ishranu namirnice poput ribe, luka, tamnog povrća i bobičastog voća. Preporučljivo je izbegavati pretjerani unos hrane s visokim procentom rafinisanog šećera i smanjiti unos alkohola.

2. Koristite omega-3 dodatke

Omega-3 masne kiseline su važne za kognitivne funkcije i poboljšanje pamćenja, posebno EPA i DHA, a to su omega-3 masne kiseline koje se prvenstveno nalaze u ribama i algama.

Pokazalo se da konzumacija adekvatnih količina omega-3 pomaže kognitivnom zdravlju, kao i da posebno DHA (sa ili bez EPA) poboljšava radnu memoriju, jača opštu neuroprotekciju, povećava protok krvi u mozgu i još mnogo toga.

3. Budite aktivni i vežbajte

Vežbanje je lek za telo i mozak. Studije su pokazale da fizička aktivnost povećava belu i sivu masu u mozgu. Siva masa je odgovorna za većinu procesa koji se odvijaju u mozgu, dok je bela više uključena u komunikaciju unutar mozga i između mozga i kičmene moždine, a sve je to važno za funkciju pamćenja.

Fizička aktivnost povećava nivo kiseonika u mozgu i smanjuje rizik od bolesti koje mogu dovesti do gubitka pamćenja, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

4. Opuštanje

Opuštanje uz lagane šetnje u prirodi poboljšava funkcije mozga. Osim toga, povećava sivu masu u mozgu i pomaže poboljšanje pamćenja i učenja.

5. Ne zaboravite na san

Dovoljno spavanja ključno je za učenje i održavanje dobrog pamćenja. Kada spavamo, povećavaju se i naša kreativnost i koncentracija, što takođe povoljno utiče i na pamćenje. Preporučljivo je pridržavati se rasporeda spavanja tako da ustajemo i odlazimo u krevet svaki dan u isto vreme, čak i vikendom i praznicima, piše Mind Body Green.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here