Pixabay.com

Možda ste u poslednje vreme pregledali fotografije i primetili da vam osmeh nije u najsjajnijoj “formi” ili možda samo vidite malo žute boje koja se uvukla u zube i čini vam se kao da su nekada bili belji.

– Caklina je spoljni sloj zuba i uopšte je bele do belkasto-plavo-sive boje, i pomalo prozirna – kaže stomatolog Harold Kac.

Sloj ispod, nazvan dentin, postaje vidljiviji kako sloj cakline postaje tanji – a boja dentina je žuta. Srećom, nekim promenama možete održati caklinu jačom i sprečiti da dentin proviri, kao i smanjiti mrlje od hrane koje mogu uzrokovati žute zube.

Evo nekoliko uobičajenih navika i promena koje možete napraviti i 6 glavnih razloga zašto zubi požute:

1. Prekomerno koristite vodicu za ispiranje usta ili birate previše kiselu

– Jedno od najtežih okruženja za zube su suva usta – kaže Kac. To je zato što slina sadrži kombinaciju minerala, enzima i spojeva kiseonika koji održavaju pH ravnotežu u ustima neutralnom, smanjujući kiselinu koja može istrošiti caklinu.

Slina takođe redovno “kupa” zube kako bi izbacila bakterije i sprečila prijanjanje mrlja na caklinu.

– Ono što je obeshrabrujuće je to što su mnoge komercijalne vodice za ispiranje usta vrlo kisele i ako se koriste često, mogu uništiti dragocenu zubnu caklinu – kaže Kac.

Dakle, ako često koristite vodicu za ispiranje usta kako biste održali dah svežim, možda bi trebalo da razmislite o drugim strategijama, poput češćeg četkanja i redovnog čišćenja zuba.

2. Kiselo voće i povrće

Kao što kisela vodica za ispiranje može razrediti zubnu caklinu, slično rade i kiseline u ishrani, navodi Kac. To uključuje citrusno voće i sokove, paradajz, ananas, sirće, gazirana pića, neke sportske napitke i određene prelive za salatu na bazi sirćeta.

– To ne znači da morate sve ovo da izbacite iz svog života, ali dobra je ideja popiti malo vode nakon što nešto od ovoga pojedete ili popijete – savetuje stomatolog i predlaže konzumaciju veće količine vode kako bi se sprečilo bojenje, posebno od namirnica i pića poput borovnica, tamnog čaja i crnog vina.

3. Ljubitelj ste kafe

– Iako su istraživači sugerisali da kafa može imati neke zdravstvene prednosti, to je napitak koji je “težak” za vaše zube . kaže stomatolog Katja Fridman.

Svakodnevno ispijanje dve ili tri kafe, prema njenom mišljenju, omogućuje da caklina zuba bude u stalnom kontaktu sa sredstvom za bojenje. Budući da je caklina porozna, te se mrlje mogu taložiti i uzrokovati žutilo ako se redovno ne četkaju.

– Brže ispijanje kafe ili čak pijenje kroz slamku može smanjiti vreme zadržavanja agensa za bojenje u ustima – ističe ona.

4. Pušač ste

– Hemikalije u cigaretama i duvanu za lulu imaju učinak boje jer se lepe za caklinu – kaže Fridman, dodajući da što duže pušite, to postaje vidljivije.

Pušenje je takođe povezano s nizom drugih problema sa oralnim zdravljem kao što su bolesti desni, karijes i suva usta – zato smatrajte da su belji i jači zubi samo jedan razlog više da razmislite o prestanku pušenja, prenosi YourTango.

5. Štedite na dobrim navikama oralne higijene

Zubni konac je jedna dobra navika kada je reč o oralnoj higijeni. Fridman kaže da nedosledno četkanje i čišćenje koncem može uzrokovati nakupljanje plaka na vašoj caklini.

– To može istanjiti taj zaštitni sloj, a takođe uzrokovati da zubi izgledaju žuti od bakterija – ističe. Dobar režim kućne nege, može uvelike pomoći u uklanjanju te žutice.

6. Četkate malo previše entuzijastično

Iako je sjajno imati redovnu rutinu četkanja, veći pritisak i brzina ne znače zdravija usta, zapravo, to bi moglo imati suprotan učinak, napominje Mazen Natur, protetičar. To može biti naročito tačno ako vaša pasta za zube sadrži abrazivna sredstva.

– Ako četkate previše ili prečesto, mogli biste istrošiti tanki sloj cakline i otkriti sloj dentina – kaže on. Ako su vam zubi već žuti, proverite sa svojim stomatologom mogućnosti profesionalnog izbeljivanja, kao i savete o promeni navika, predlaže Natur.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here