Pexels

Zdrava ishrana je, uz fizičku aktivnost imperativ za dugovečnost, a organ koji je možda najviše zaslužan za to koliko ćemo dugo živeti jeste srce, zbog čega mu je važno posvetiti posebnu pažnju.

Nutricionisti tvrde da zdravlje srca posebno čuva sedam naminica i preporučuju da ih što češće koristimo u ishrani.

1. Orašasti plodovi

Orasi, lešnici, ali i bademi imaju jednu od glavnih uloga u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Ove zdrave grickalice bogate su omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, vitaminom E, koji smanjuju nivo holesterola u krvi i štite ćelije arterija.

2. Losos

Masne ribe poput lososa, sardina i skuša predstavljaju prave supernamirnice za zdravo srce. Njihove moći se kriju u povećanim količinama omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju trigliceride, rizik od aritmije i ateroskleroze. Stručnjaci savetuju da se ove vrste ribe jedu najmanje dva puta nedeljno.

3. Ovsena kaša

Ovsena kaša obiluje rastvorljivim vlaknima koja u digestivnom traktu deluju poput sunđera koji upija holesterol, eliminiše ga iz organizma i ne dozvoljava mu da uđe u krvotok.

4. Borovnice

Borovnice obiluju snažnim antioksidantom resveratrolom, kao i flavonoidima koji, imaju veliki doprinos u sprečavanju bolesti srca i krvnih sudova.

5. Zeleno povrće

Zeleno povrće predstavlja pravi rudnik antioksidanata, vitamina i minerala koji sprečavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu.

Namirnice poput spanaća, blitve, brokolija prava su blagodet za srce. One sadrže veliku količinu vitamina K, koji čuva srce, tako što reguliše koagulaciju krvi.

6. Čia semenke

Ove semenke kriju pravo blago hranljivih sastojaka. U jednoj kašičici čia semenki nalazi se svega 60 kalorija i čak tri puta više gvožđa nego u spanaću. Čia semenke su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u regulisanju lošeg holesterola.

7. Tamna čokolada

Ako volite čokoladu, pa još tamnu, imate sve šanse da vam srce bude zdravije. Tamna čokolada obiluje polifenolima, koji pozitivno utiču na zdravlje celog organizma, pa tako i kardiovaskularnog sistema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here