Tanjug/AP

Ruska vojska je potpuno osvojila Marjinku, čvrsto uporište ukrajinskih snaga, što će omogućiti efikasniju zaštitu Donjecke narodne republike od napada Oružanih snaga Ukrajine. Za Ruse je to strateški važna pobeda, a za Ukrajince  težak poraz.

Sledeći cilj ruskih snaga mogao bi biti oslobođenje Avdejevke, podjednako važnog grada oko koga se trenutno vode žestoke borbe.

Oružane snage Ukrajine u Marjinki su za devet godina stvorile moćno uporište povezano podzemnim tunelima, gotovo na svakoj ulici postojao je utvrđeni objekat. Tamo je bila prebačena ozbiljna vojna tehnika, dalekometna artiljerija, oklopna vozila i velika količina zapadne opreme. Odatle je vršeno žestoko granitiranje Donjecka.

– Marjinka je već naša, ovo je veoma ozbiljna stvar. Ovo je jedno od dva utvrđenja koja su blokirala Donjeck i izazvala mnogo teškoća. Od 2014. godine, Oružane snage Ukrajine počele su ozbiljno da jačaju Avdejevku i Marjinku, pripremajući ih upravo kao utvrđena uporišta za napade na Donjeck. Oni su tamo svašta iskopali, to su veoma ozbiljna utvrđenja – kaže Vladimir Truhan, pukovnik u rezervi Centralnog aparata Ministarstva odbrane Rusije.

Borbe za Marjinku vode se gotovo od početka ruske specijalne vojne operacije, a do oslobođenja je došlo tokom aktivnih ofanzivnih operacija jurišnih pešadijskih grupa, dodao je Truhan.

– Iluzija je da možete tamo poslati dva bombardera i tako rešiti sve zadatke. U takvim odbrambenim konfiguracijama veliku ulogu igraju male pešadijske jurišne grupe. Tu su delovale grupe od pet, sedam ili deset ljudi, sistematski potiskivajući ukrajinske snage… Nije bilo nikakvih bezuspešnih pokušaja napada, već je to bio sistematski rad jakih, hrabrih momaka koji su metar po metar istiskivali ukrajinske snage – naglasio je Truhan.

Vladimir Putin je još u junu ove godine postavio zadatak da se konačno osvoji grad iz kojeg je redovno granatiran Donjeck, a danas naglašava da će „oslobađanje Marjinke“ pomoći ruskim trupama da dobiju više manevarskog prostora.

Ruski ekspert Igor Kovaljov ocenjuje da je zauzimanje Marjinke značajna prekretnica u oslobađanju Donjecke narodne republike.

– Ovo je veoma važno dostignuće ruske vojske. Znamo koliko je blizu Donjecka i upravo iz Marjinke je gađan glavni grad republike koja je sada u sastavu Ruske Federacije… Ovim strateška inicijativa prelazi na stranu ruske vojske… Ovo je značajno naselje sa stanovišta toga što će sada granatiranje Donjecka biti izuzetno otežano za Oružane snage Ukrajine. Jasno je da postoji artiljerija velikog dometa, postoje rakete koje mogu da dolete, ali je Marjinka je veoma važna, uostalom i zato što njeno zauzimanje opovrgava ukrajinsku propagandu da ruska vojska nije zauzela nijedno naseljeno mesto – kaže Kovaljov.

Intenzivne borbe za Marjinku počele su u proleće 2022. nakon zauzimanja Marijupolja. Do 2014. godine tu je živelo oko 10.000 stanovnika.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here