commons.wikimedia/Luc van Braekel
Džordž Fridman

Glavni trendovi u 2020. godini biće globalni ekonomski pad, stvaranje intenzivnih unutrašnjih pritisaka na glavne zemlje izvoznice, poput Rusije, Kine i Nemačke, i povećanje snage uvoznika, a Balkan, Srbija i Kosovo, zadržaće za SAD važnost u skladu sa pretnjom američkim interesima.

Ovo su glavne ocene iz godišnjeg predviđanja za 2020. kojeg je upravo završio jedan od najpoznatijih američkih i svetskih analitičara strateških i geopolitičkih kretanja u svetu Džordž Fridman.

Fridman je svetsku reputaciju stekao kao osnivač i direktor kompanije “Stratfor”, a danas je osnivač i direktor analitičko-konsultativne kompanije „Geopolitical Futures“ u glavnom gradu Teksasa Ostinu, piše Danas.

Decenijama je pratio kretanja na Balkanu, pa su za nas posebno zanimljive njegove ocene o mestu Balkana u američkoj spoljnoj politici u promenjenim okolnostima, od kojih je najvažnije okretanje SAD ekonomskim sredstvima u postizanju svojih ciljeva, umesto ranijih decenija kada su SAD to činile vojnom silom i ratovima.

“SAD nisu u stanju da ostvare ciljeve vojnim sredstvima”

Osim toga, SAD će se baviti samo onim zemljama i regionima gde su stvarno američki interesi u pitanju, a svi ostali – neka se snalaze kako znaju i umeju.

– SAD su se suočile s činjenicom da nisu u stanju da ostvare svoje ciljeve vojnim sredstvima. Mi smo na Bliskom istoku već 18 godina u ratu bez kraja i mora da se promeni način na koji smo prisutni u regionu i iz kojih razloga – kaže Fridman u razgovoru za Danas.

Komentarišući imenovanje Trampovog izaslanika za Kosovo, ambasadora Ričarda Grenela, Fridman navodi:

– Ovaj fokus na Kosovu odražava odlučnost administracije da se konačno reši ovaj problem. U ovom trenutku Balkan nije primarni region. U celini, SAD bi volele da postignu nagodbu i ne žele da se tamo uključi Rusija, ali SAD su zadovoljne kada vide da se kosovsko-albanska dinamika sama po sebi ujednačava.

– Američka pažnja je primerena pretnji američkim interesima. Postoje dve dimenzije. Prva je verovatnoća rata i američkog interesovanja za njegov ishod. Ne verujem da je bilo koja balkanska zemlja sposobna ili zainteresovana za početak rata. Trošak za Srbiju u ratu sa Albancima bio bi previsok, rizici su preveliki i pobeda od male važnosti. U isto vreme američko interesovanje za takav događaj je malo – objašnjava Fridman.

– Dakle, SAD u trenutnim okolnostima zadržavaju interes za region ali svoje postupke oblikuju pretnjom. Trenutno na Balkanu ne postoji hitna potreba za ekonomskim ili vojnim pritiskom i tu situaciju nećemo stvarati. Ako lokalne sile stvore situaciju bićemo zainteresovani ali oblikovaćemo svoj odgovor u skladu sa našim, američkim interesima, zaključuje analitičar.

8 COMMENTS

  1. I njega je zabrinulo, da Srbija ne troši uzaludno?Čovek dolazi iz zemlje, koja je zadužena deset puta toliko, kao što sav ostali svet, i to sve zbog ratova, a deli nama lekcije, kako se to ne isplati!

  2. Evo ga, još jedan američki mutant koji ratove vodi zbog profita!
    Kao da mi želimo rat? Ratove koji smo vodili smo vodili za slobodu i samostalnost, kao da smo ih želeli i u njih išli svojom voljom sa cenom koliko će nas koštati. Okupatoeka gamad!!!

  3. А шта каже амерички стручњак, колики би био трошак Шиптарима у рату са Србима.
    Или Срби су будале ако крену у рат да ослободе Српско Косово зато што од тога неће имати никакве користи.
    Питање је да ли су Американци будале или покварењаци и са којом од тих врлина су дошли до свог индустриског и екопномског напретка.

  4. Dosta nam je ova jedna vrlo mocna Raketa S-400 sa posebnim punjenjem i to je to. A stici je ako bog da i jos jena S- 600 koja gori zemlja od nje Putin nece da ostsvi njegovu bracu Pravoslavnu .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here