EPA/Filip Singer
Policajac ispred muzeja u Drezdenu

Lopovi su rano jutros upali u muzej u Drezdenu i ukrali blago vredno skoro milijardu evra, javlja nemački list “Bild”.

Za sada je poznato da je ukraden izuzetno vredan antički nakit, čija vrednost je u startu procenjena na skoro milijardu evra. Krađa se dogodila u istorijskom muzeju “Zeleni trezor” u Drezdenu, koji inače sadrži najveću kolekciju blaga od svih muzeja u Evropi.

Prema nezvaničnim podacima, lopovi su najpre isekli struju u muzeju, a onda su upali unutra kroz bočni prozor. Navodi se i da je na mostu blizu muzeja buknuo požar, za koji se veruje da ga je izazvao kratak spoj. Centar Drezdena, gde se nalazi muzej, prepun je policije, koja za sada nije davala nikakve informacije.

Nadzorna kamera je, navodno, zabeležila snimak na kom su lopovi. „Bild“ piše da se na njemu vidi nekoliko sumnjivih osoba. Drezdenska policija je potvrdila da je muzej opljačkan u ranim jutarnjim časovima u ponedeljak i saopštila da su počinioci u bekstvu. Istraga o pljački je u toku.

Na veb-sajtu muzeja navedeno je da je zdanje danas zatvoreno iz „organizacionih razloga“.

„Zeleni trezor“ je istorijski muzej u Drezdenu, osnovan 1723. godine. Poseduje veliku kolekciju dragulja iz perioda od baroka do klasicizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here