Youtube
Skupština Republike Srpske

Članovi Inicijativnog odbora, koji je formirao Srbski narodni pokret (SNP) “Izbor je naš”, predali su danas u Narodnu skupštinu Republike Srpske kompletnu dokumentaciju kojom se traži donošenje zakona o dopunama Krivičnog zakonika Srpske novim krivičnim delom neovlašćeno prenošenje ustavnih nadležnosti Srpske.

– Prema ovom predlogu, lice izabrano ili imenovano sa teritorije Republike Srpske koje u institucijama ili organima BiH glasa za članstvo BiH u međunarodnim organizacijama ili savezima protivno referendumskoj odluci građana u Srpskoj ili odluci Narodne skupštine Srpske biće kažnjeno zatvorom od dvie do 12 godina – izjavio je Srni predsednik ovog pokreta Dane Čanković.

On je naveo da je ovim predlogom definisana zatvorska kazna od dve do 12 za lice koje pokuša neovlašćeno da ukine ili promeni naziv Republika Srpska.

– Ovim zakonom Narodna skupština bi učvrstila suverenitet koji je Republika Srpska uspela sačuvati Dejtonskim mirovnim sporazumom kroz njegov Aneks četiri. Donošenje ovakvog zakona bilo bi svojevrsno olakšanje srpskim političarima u zajedničkim organima BiH u situaciji kada bi stranci na njih vršili pritisak da se uđe u NATO – kaže Čanković.

On je rekao da SNP iz višegodišnjeg rada i iskustva zna da srpski narod voli Republiku Srpsku i ne želi njeno razvlašćivanje, već njeno jačanje.

– Srpski narod ne želi ni ulazak Srpske u NATO, između ostalog, i zbog toga što se taj vojni savez svrstao na drugu stranu u neposrednoj prošlosti, izvršio agresiju bombardovanja Srbije, Republike Srpske i Srpske Krajine – naglasio je Čanković.

On je rekao da je ovaj pokret za nekoliko dana samo u Banjaluci prikupio više hiljada potpisa građana, što ukazuje na veliku zainteresovanost srpskog naroda da se čuje njegov glas o odlukama u vezi sa ovim suštinskim pitanjima o budućnosti Republike Srpske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here