Usvajanje rezolucije o Srebrenici u martu

0

Slavica Đukić-Dejanović

Đukić-Dejanović je u intervjuu za "Blic", na pitanje da li bi glasala za rezoluciju ako bi u njoj pisalo da se u Srebrenici dogodio genocid, odgovorila da će "glasati onako kako odluči njena poslanička grupa" (SPS-PUPS-JS), čiji je stav, kako je istakla, "za sada, da je ‘zločin’ sasvim zadovoljavajući termin za Srebrenicu".

 

Uprkos razlikama među strankama kako okarakterisati masakr u Srebrenici, kao "težak zločin" ili "genocid", predsednica parlamenta je ocenila da za usaglašavanja teksta rezolucije problem nije terminologija, i istakla da joj "nije poznato da demokrate insistiraju na terminu genocid".

 

"Oni su najbrojnija poslanička grupa i njihov zadatak je da u dogovoru sa ostalim poslaničkim grupama dođu do jedinstvenog teksta. Jako je važno da se napravi tekst za koji će glasati većina poslanika, a ne samo 126, koliko je minimalno", dodala je ona.

 

Prema njenim rečima, rezolucija o Srebrenici nije usvojena početkom februara, kao što je najavljeno, zbog toga što nije bilo realno da se za tako kratko vreme nađe u parlamentu i da je ovo mesec u kom se obavljaju konsultacije kako bi za nju glasala što šira grupa poslanika.

 

"Istraživanja su pokazala da 67 odsto građana osuđuje zločin u Srebrenici i naša je obaveza, između ostalog i prema njima, da usvojimo takvu rezoluciju. Verujem da će ona biti usvojena najkasnije u prvim danima marta", rekla je predsednica Đukić-Dejanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here