Patrijarh Irinej dolazi u Australiju

0

Pred svetu arhijerejsku liturgiju
 

On je u nedelju zajedno sa sveštenstvom Viktorije, obavio svečani čin osvećenja i postavljanja krstova na hram posvećen svetoj Petki u melburnškom Rokbenku.
 

"Prenosim blagoslove našeg patrijarha Irineja. Želim samo da nagovestim, da sam bio dovoljno slobodan da kao vaš nadležni arhijerej pozovem Njegovu svetost patrijarha srpskog gospodina Irineja, da nam dođe i poseti ovaj peti kontinent. Ako Bog da, on će na poziv episkopa iz Amerike i Kanade tamo otići u septembru. Rekao sam Njegovoj svetosti: "Ako će te već doći do Kalifornije, šta je to avionom "svega" 14 sati do vaše mile i voljene Australije. Dobro ste nam došli". I da znate da će se odazvati", saopštio je za vernike radosnu vest epikop Irinej.
 

Gradi se bez duga

Od početka radova na hramu do danas utrošeno je oko 380.000 dolara.
"Krstove danas stavismo, krov radimo, sledi malterisanje, koje će koštati oko 40.000 dolara. Ne znam da li smem da kažem, da se do sada ni dolar nismo zadužili. Nismo, jer je svest našeg naroda na visokom nivou", ponosno je govorio prota Rakić o svojim parohijanima.
Milanu i Draganu Nikoliću episkop je "za posvedočenu veru i uložen trud, posebno zbog darivanja svetih krstova" uručio specijalne zahvalnice. Priznanje je otišlo i u ruke Marka Pjanića, koji je bio odsutan, pa je u njegovo ime primio predsednik CŠO "Sveta Petka" Budo Trifković.

Govoreći o izboru novog patrijarha, u kojem je učestvovao u Beogradu, episkop Irinej, nije mogao da sakrije i svoju veliku radost, što su na svečanost u Rokbenku došli i predstavnici CŠO "Sveti apostoli Petar i Pavle" iz Vodonge, ali sada kao vernici ujedinjene, a donedavno razdvojene parohije.
 

"Srce mi je radosno. Kako je lepo i krasno videti kada braća žive zajedno. Bog da blagoslovi naše Srbe iz Vodonge, koji su prvi pokazali kako se treba ići svetosavskim putem, koji su se ujedinili da bi imali jednu Crkveno-školsku opštinu i jednu parohiju. Oni sada imaju dve lepe dvorane, parohijski dom i jednu prelepu crkvicu. Nadam se u Boga živoga, da će ta crkvica biti isuviše mala za njihove potrebe i da će morati da grade jednu novu, velelepnu crkvu u Vodongi. Svi mi Srbi tada treba da im priteknemo u pomoć", poručio je episkop Irinej koga su okupljeni vernici pozdravljali dugim alpauzima.
 

Reč vladike

"Ceo Melburn, svi ljudi koji žive ovde, svi oni koji prolaze ovde, moći će da vide kako je srpski narod podigao jedan novi velelepni hram, posvećen svetoj majci, našoj Paraskevi, a da nad tom crkvom stoje znamenja svetog i živonačalnog krsta", kazao je između ostalog episkop Irinej, nakon čina osvećenja hramovnih krstova.

Danas u utorak CŠO "Sveta Petka" iz melburnškog Rokbenka obležiće vredan jubilej, dan kada su pre pune dve decenije, 9. februara 1990. godine primili ključeve svog imanja. Punih 17 godina parohijani i njihov sveštenik Dušan Rakić, uz velike probleme i odricanja, ušli su u rizičan projekat izgradnje novog hrama, posvećenog svetoj Petki.

 

Uz veliku podršku srpske zajednice i pojedinaca, u aprilu 2007. godine zasukali su rukave i prionuli mukotrpnom poslu. Tri godine kasnije, hram posvećen najpoznatijoj svetiteljki među Srbima, ukrašen je i sa dva velelepna krsta, koji sada mogu da vide svi putnici koji kolima krenu prema Meltonu ili Balaratu.
 

Još od ranih jutarnjih sati u nedelju stotine vernika ispunilo je portu crkve Svete Petke, zbog čega je sveta arhijerejska liturgija održana na otvorenom. Kasnije su svi, vernici i sveštenstvo, nestrpljivo posmatrali kako ogroman kran, podiže teške krstove i postavlja ih na novi hram. U očima vernika bilo je i suza, pošto su posle dve decenije, doživeli za njih ovaj svečani dan. Dugim aplauzima pozdravljali su napore građevinskih radnika, koji su se trudili da što brže montiraju krstove, po izuzetno toplom vremenu. Nakon toga, osvećen je i slavski kolač članica Kola srpskih sestara iz Rokbenka, čiji je domaćin bila Nevenka Gajović.

Članice Kola srpskih sestara

 

"U utorak obeležavamo punih 20 godina, od kada smo primili ključeve ovog imanja. Hvala dragi Bože, sveta Petko i verni narode, nisam ni sanjao da ćemo stići ovako daleko. Imajući u vidu veliki i teški dug, koji smo podigli da bi kupili naše imanje u Rokbenku, koji smo srećom davno otplatili i zaboravili, presrećan sam što smo dočekali dan da se zajedno radujemo zbog podizanja crkvenih krstva. Danas nema srećnijeg čoveka od mene", poručio je protojerej – stavrofor Dušan Rakić.
 

Proti krst patrijarha Pavla

Kopija krsta patrijarha Pavla

Vredno priznanje dodeljeno je svešteniku Dušanu Rakiću i njegovim parohijanima. Prvu kopiju krsta koji je nosio upokojeni patrijarh Pavle, koji su izradili đakoni iz patrijarhovog kabineta, episkop Irinej je poklonio u Rokbenku.
"Meni je dodeljen prvi primerak tog krsta. Duboko razmišljajući šta da uradim sa njim, odlučio sam da ga na današnji dan, poklonim i počastvujem ovu parohiju sa kopijom krsta Njegove svetosti patrijarha Pavla", rekao je episkop Irinej.
Ovaj gest je kod velikog broja parohijana i samog sveštenika, doživljen veoma emotivno i uz suze.
"Neka Gospod čuva sve vas i ovu vašu predivnu parohijsku porodicu, jer ovde vidi kako se ovaj divan srpski narod odazvao ljubavi Gospodnjoj, koja se nalazi u vašem ogromnom srcu. Svima vama neka časni krst služi da bi vam u vašim domovima uneo mir i svaki božji blagoslov", poručio je episkop Irinej.

Do završetka radova na hramu ima dosta, i proćiće još meseci, pre nego što će se u njemu služiti prvi verski obredi. Ipak svi u sali u Rokbenku, bili su ponosni na dosadašnji uspeh, ove najmanje parohije u Melburnu, koja je dokazala da se slogom može sve postići.
 

"Verujem da će današnji dan, u najdužem sećanju ostati ovoj dečici, koja su posmatrala kako se krstovi penju prema nebu i montiraju na vrh crkvenih kupola. Ono će pričati o ovom događaju narednim pokolenjima. Srpski krst je uvek bio težak kroz njegovu istoriju, pa i ovaj naš koji smo danas podigli", kazao je prota Rakić, tokom svečanog ručka u prepunom parohijskom domu.

 

U želji da ne zanemari ničiji rad, ni donaciju, ma koliko veliki bili, prota je ovom prilikom posebno istakao zasluge majstora Milana Spasenovića iz Loznice, donatore krstova braću Nikolić i Marka Pjanića.
 

Ljudine – braća Nikolić

Najveći aplauz prisutnih u sali bio je upućen braći Milanu i Draganu Nikoliću, vlasnicima fabrike u Brodmedouzu.
"Otvorili su nam vrata i bez našeg kucanja. Kada sam ih pitao za cenu, stariji brat Milan gotovo kao da me je mrko pogledao i rekao: "Oče da li si ti došao kod Srba? Ako hoćeš da platiš, onda neću ni da pravim", bio je odgovor. Veliku i sličnu pomoć pružio nam je i Marko Pjanić, koji je besplatno uradio četiri stuba kod ulaza crkve", podsetio je prota Rakić.
"Braći Nikolić želim da se zahvalim za predivan gest. Napravili ste ove predivne krstove, savršeno ste izveli sve radove, a uz to ste i poklonili delo vaših ruku. Znajte da su i vaše ruke blagoslovene i da će uvek biti na ovom svetom mestu", poručio je episkop Irinej.

 

"Kupole se uveliko oblažu bakrom, do 14 marta moramo da završimo svo malterisanje hrama. Naravno to nismo ništa uspeli bez pomoći svih vas, koj ste uključeni u izgradnju hrama od prvog dana. Podjednako hvala svima, pomagali ste shodno vašim prilikama i savesti. Neka vas čuva sveta Petka, vaše porodice, imali radosti i veselja u vašim kućama", poručio je prota Rakić.

 

Podizanje krsta na hram
 

Prisutni u sali kao i veliki broj vernika, za koje nije bilo slobodnog mesta u parohijskom domu, svi su bez izuzetka posluženi bogatim slavskim ručkom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here