Svetosavlje kao izvor sabornosti

0

Zajedničkim snagama obeležena je svetkovina i obogaćen program proslave Savindana.

Sedma proslava Savindana u frankofonskoj Lozani pokazala je spremnost i snagu srpske zajednice u Švajcarskoj, da se iako u različitim kantonima, udaljenim kilometrima i jezičkim zonama ,okupi i sačuva jezik, tradiciju i zajedništvo.

Svetosavski paketići

 

Od osnivanja škole, školarci za Savindan,tradicionalno dobijaju paketiće. Ove godine svaki upisani učenik dobio je po dva paketića. U prvom su bila “slatka i slana zadovoljstva “ čiju kupovinu je finansirao ugledni aktivista i roditelj pri skoli Đorđe Perić. U drugom paketiću su bile poklon knjige, DVD, deče novine dar Ministarstva za dijasporu, majice Ekolaba Snežane Pupovac, knjige Dragana Jovanovića i kalendari Dragana Marića.

Više od 120 mališana i roditelja iz Badena i okoline, nemačkog govornog područja Švajcarske ,članova KUD ”Kolo” Baden, predvođena Ninoslavom Kovačevićem, uz dugogodišnje aktiviste Miloša Damjanca ,Stevu Ilića i Nenada Milića, u dva autobusa i minibusom uputilo se u Lozanu da svojim sunarodnocima u Romandiji ulepša praznik i pospeši očuvanje tradicije.

U prepunoj lozanskoj sali ‘’Saint Jean Cour’’ slavski obred služio je otac Goran Erić, slavari su bili Jelica i Milan Marić. Slavski kolac za narednu slavu 2011.godine preuzela je porodica Mladenke i Gorana Savića.

Goste iz nemačkog dela Švajcarske, đake i roditelje najpre je pozdravio Milan Andrić, vršilac dužnosti predsednika Srpskog kulturnog saveza Švajcarske i Udruženja roditelja ,zahvalivši se sunarodnicima na dolasku i povezivanju đaka,roditelja i udruženja koja u okviru SKS-a postoje.

Svečano pismo

 

Sprečen da prisustvuje svečanoj akademiji u Lozani, gradski poslanik ,savetnik u lozanskoj Skupstini ,direktor predskolskog i osnovnog škols kog obrazovanja Oskar Tosato poslao je pismo učenicima Srpske skole u romanskoj Švajcarskoj poželevsi im uspešnu proslavu školskog praznika.

Školarci samoorganizovane Srpske škole u romanskoj Švajcarskoj iz kantona Vaud i Friburg priredili su “ Slovo o Svetom Savi”, svečanu akademiju u režiji, scenskoj adaptaciji i pripremi prof. Violete Brakus.

U glavnoj ulozi istakao se Stefan Marčeta , učenik VIII razreda iz Klarena , dok je svaka nastavna grupa imala zadatak da glumom, izražajnim kazivanjem i duhovnim pesmama upozna publiku sa životom i delom prvog srpskog prosvetitelja. Istovremeno,đački program na sceni upotpunjen je projekcijom slajdova, kao ilustracija Savinog života, misiji i posvećenosti rodu.

Navikli publiku u rasejanju na premijerno izvođenje dečjih pozorišnih predstava o srpskom svetitelju,uz kostime, scensku dekoraciju, ovogodišnjim programom đaci su otišli korak dalje, naglašavajući osnovu Svetosavlja : duhovnost, sabornost i prosvetiteljstvo, što je publika bogato nagrađivala brojnim aplauzima.

U delu programa “Deca-deci”, dečji ansambl KUD “Kolo” Baden do 10 godina izveo je koreografiju “Truske-Truske” igru iz Gruze, predvođeni umetničkim koreografom Ninoslavom Kovačevićem, dok je srednji ansambl od 10 do 16 godina igrao igre iz Niša i Crnorečja u koreografiji Slavice Mihajlović pod rukovodstvom Gorana Lukića.
 

Brojne ovacije publike naznačile su da je srpska zajednica u Romandiji željna nastupa naših folklornih društava.

 

Za dvojezično srpsko-francusko vođenje programa bili su zaduženi roditelji Milka Munjić i Milena Marić Jan, koja je i dekorisala salu. Vredni roditelji i mame pripremili su slavsku večeru ,a posebno su pomogli porodice Marić,Perić, Lazarević,Mirčetić, Sarić, Marčeta, Čamber, Fuhrer, Nedeljković, Novković,kao i bivši đaci: Ivana Perić, Anja Lazarević, Nina Sarić ,Mirjana i Milica Andrić.

 

Udruženje roditelja se poklonima i zahvalnicama zahvalilo gostima iz KUD ”Kolo”,darodavcima i prijateljima škole.

-Nema potrebe da mi se zahvaljujete ,zato sto se osećam dužnim i obaveznim pomoći kad god za to imam priliku i mogućnosti-naglasio je Đorđe Perić,rodom iz Republike Srpske , koji je svojom novčanom donacijom obradovao školarce paketićima, a njegova ćerka Natalija pohađa školu u Lozani. Zahvalnica je. između ostalih, data Dragiju Nikoliću, uglednom članu srpske zajednice iz katona Vale.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here