Ćirilica u Vidovdanu, đakonije u “Tesli”

0

Deca su pomno pratila predavanje
 

Tako je bilo i prethodnog petka, kada je počela tradicionalna manifestacija Evropski dan jezika. Uz to, predviđeno je i više drugih aktivnosti, poput izložbi slika, koncerata, predstavljanja domaćih specijaliteta…

Do 4. oktobra povodom toga biće organizovano tačno 70 raznovrsnih priredbi.
Najaktivniji u ovom lepom događaju od naših klubova su "Nikola Tesla" i Vidovdan. Živo je bilo u sedištu Vidovdana, gde su deca učila svoje pismo, ćirilicu. Okupili su se mališani, koji su pokazali veliku želju i volju da nauče što više. Imali su priliku da pokažu i svoje slikarske sposobnosti, a recitovali su i pevali pesmice Jove Jovanovića Zmaja, Dragana Lakovića, Branka Kockice, Ljubivoja Ršumovića.

U prostorijama "Tesle" brojni gosti imali su priliku da uživaju u domaćim specijalitetima. Vredne članice našeg udruženja svojski su se potrudile da priredbe razne đakonije, poput pita, proje, prebranca, sarmi… Posetioci su mogli da probaju i specijalitete poznatog ugostitelja Stana iz Ensa. Vredne zemljakinje su govorile o tome kako prave specijalitete. Sve je začinjeno lepim druženjem, uz muziku grupe penzionera našeg kluba.

 

Njegoš u Tornju znanja

U popularnom Tornju znanja Evropski dan jezika obeležen je danom otvorenih vrata. U ovom lepom zdanju brojni posetioci su imali priliku da se upoznaju i sa bibliotekom, u kojoj se nalaze i dela naših pisaca. Bilo je tu i poruka, odnosno poslovica ispisanih ne samo na srpskom, nego i na mnogo drugih jezika. Jedna od naših je bila i ona čuvenog Petra Petrovića Njegoša: "Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi."
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here