Youtube/Sputnjik Srbija
Vladika Joanikije

Režimsko zahuktavanje sukoba uoči nastavka litija u nedelju uzelo je maha širom Crne Gore. Uz ocenu ruskih medija i analitičara da Milo Đukanović gura zemlju u opasnost od građanskog rata, na samom početku sluti se propast “dijaloga” o tome ko će biti vlast u Budvi, gde je režim do zuba naoružanim specijalcima uveo svoje poslušnike u zgradu opštine, proteran je sveštenik iz Pljevalja, a uprkos silesiji okupljenog naroda nepristojnim i neukim pitanjem počelo je suđenje vladiki budimljansko-nikšićkom Joanikiju.

– Ustanite Mićoviću! Kakvo je vaše imovno stanje? – obratio se Igor Đuričković, predsednik sudskog veća Osnovnog suda u Nikšiću episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju.

– Nije pristojno da to pitate, jer monah nema lične imovine, a ima sve – odgovorio je dostojanstveni vladika Joanikije.

Zbog litije koja je u Nikšiću održana 12. maja na praznik Svetog Vasilija optužnica je podignuta protiv vladike Joanikija i osam sveštenika: Slobodana Jokića, Dragana Krušića, Danila Zirojevića, Vasilija Brborića, Željka Rojevića, Ostoje Kneževića, Mirka Vukotića i Nikole Marojevića.

Poučen primerom ponositog vladike, sveštenik Marojević insistirao je da mu se prepiska ubuduće dostavlja na ćirilici i da uz njegovo ime bude istaknuto zvanje doktor bogoslovije. Suđenje je ipak prekinuto jer sveštenik Slobodan Jokić zbog zdravstvenih problema nije mogao da prisustvuje prvom ročištu, a nastavak je zakazan za 16. jul.

Mnogo naroda sabralo se oko zgrade Osnovnog suda u Nikšiću u znak podrške vladici Joanikiju i sveštenicima. Skandiralo se “Ne damo svetinje”, “Ne damo vladiku i sveštenike”, “Ustala je Crna Gora svetinja se braniti mora, Milo lopove!”.

Ovacije su Nikšićani uputili i nedavno uhapšenim sveštenicima iz Podgorice i Danilovgrada i Bara, Mirčeti Šljivančaninu i Željku Đaliću, koji su došli da daju podršku episkopu Joanikuju i nikšićkom sveštenstvu. Tu je bilo i sestrinstvo manastira Svetog apostola Luke iz Župe nikšićke.

Na drugom kraju Crne Gore, u Pljevljima, režimska sila oličena u Graničnoj policiji uručila je svešteniku Saši Janjiću rešenje da mora napustiti zemlju do 25. juna i proterala ga na godinu dana. Sve vreme, Pljevljaci su bili okupljeni ispred zgrade Granične policije.

Josif Mićković, advokat Janjića, rekao je da će uložiti žalbu, te da mu je policija potvrdila da sve dok je žalba u procesu, sveštenik može da boravi u Crnoj Gori.

Janjić, koji u Crnoj Gori službuje 12 godina, čitavih tri sata saslušavan je u prostorijama Granične policije, gde je u rešenju navedeno da je “prekršio Zakon o strancima”. Režim mu je svih tih 12 godina onemogućavao da reguliše status uprkos urednim pravnim pokušajima. Zbog istog razloga, u opasnosti od deportacije je još šest sveštenika SPC.

Vlast se preračunala

Ruski mediji ocenjuju da se u Crnoj Gori dešava opasna kriza koja je do tačke ključanja dovela niz sumanutih poteza režima.

Georgij Engeljhart sa Instituta za slavistiku ocenio je da se režim nadao da će pandemija crkveno pitanje u Crnoj Gori staviti u drugi plan.

– Po svemu sudeći ništa se nije promenilo. Vernici će nastaviti da se suprotstavljaju Đukanovićevim namerama – ocenio je Engeljhart.

Psovkama na ženu i Mila

Uvod u “dijalog” u Budvi bila je svađa s mužem Nebojšom na ulici Snežane Kuč iz Đukanovićevog DPS-a koju je policija postavila za vlast u opštini sa Vladimirom Bulatovićem iz Crnogorske stranke. Očajnom i vidno povređenom čoveku je teško pala osuda sugrađana, pa je Nebojša Kuč prvo ispsovao ženu koja je pokušala da se smiri, a onda na sred ulice povikao: “Milo, j…m ti majku i tebi i politici!”

Sledećeg jutra njegova supruga Snežana Kuč ipak se našla u delegaciji DPS-a, koji pokušava da dograbi vlast u Budvi uz pomoć preletača Stevana Džakovića, za kog njegovi bivši stranački saborci tvrde da je potkupljen. Došlo je i nekoliko opozicionih političara koji čine izabranu vlast u Budvi, ali ne i gradonačelnik Marko – Bata Carević, koga je policija povredila izbacujući ga iz zgrade opštine i uhapsila mu sina, kom je sudija odredio kućni pritvor. Da podsetimo, Marko Carević je rekao da je kod njega opštinski pečat i vratio se sa saradnicima na radno mesto, te je obećao da režim neće preuzeti Budvu bez odluke suda.