“Podržavamo dijalog i evroatlanske integracije Srbije i Kosova”

0
EFE/PAVEL GOLOVKIN/POOL
Državni sekretar SAD Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pomepo razgovarao je juče u Beču sa ministrom spoljnih poslova Austrije Aleksandrom Šalenbergom o Zapadnom Balkanu sa posebnim osvrtom na dijalog Srbije i Kosova.

Pompeo, koji boravi u poseti Evropi i Šalenberg razgovarali su o pregovorima Prištine i Beograda juče na dva sastanka.

U zajedničkom saopštenju Pompeo i Šalenberg izrazili su podršku regionu Zapadnog Balkana i procesu dijaloga između Srbije i Kosova i njihovom napredovanju u evroatlanskim integracijama.

– Zapadni Balkan je region u kojem Austrija i Sjedinjene Američke Države rade zajedno na unapređenju mira i stabilnosti duži niz godina, o čemu svedoči, između ostalog, naša zajednička posvećenost održavanju mira na Kosovu i u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopštenju.

Ističe se da SAD “uglavnom dele istu viziju regiona”, koja je snažna osnova za produktivnu saradnju i redovne konsultacije na visokom nivou.

– Nastavićemo da radimo zajedno na promovisanju dijaloga Beograda i Prištine i na unapređenju integracije tih zemalja u prekoatlantsku zajednicu, s potpunim članstvom u EU kao ciljem za ceo region Zapadnog Balkana – naglašava se u zajedničkom saopštenju Pompea i Šalenberga, prenosi Gazeta Ekspres.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here