EPA
Gledis Beredžiklijan

Ni korupcijska afera u koju je uvučena, nije uspela da sruši premijerku Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan. Burno zasedanje oba doma Parlamenta NSW imalo je isti ishod kada je u pitanju bilo glasanje o poverenju aktuelnoj Vladi, koje je zahtevala laburistička opozicija.

Posle višesatnih debata, glasanje u gornjem domu je završeno 20:20, pa je prevagnuo glas predsednika ove kuće državnog Parlamenta Džona Adžake koji je podržao Beredžiklijanovu. U donjem domu bilo je manje neizvesnosti, pošto je glasanje završeno sa 47:38 u korist premijerke.

Sva zbivanja u skupštinskim salama bila su usmerena na nedavno priznanje Beredžiklijanove da je pet godina bila u vezi sa bivšim poslanikom Derilom Megvajerom, koji je u sredu i pred ICAC komisijom priznao da je koristio politički položaj za osgvarivanje lične dobiti. Opozicija se pozivala na to da je premijerka znala za Megvajerove nelegalne radnje, ali nije preduzela ništa da ga prijavi.

– Megvajer je očigledno mnoge napravio budalama i očigledno je preduzimao aktivnosti koje nije smeo, a da mnogi u njegovom okruženju nisu bili svesni toga – branila se Beredžiklijan.

Iako je premijerki izglasano poverenje, pojedini poslanici su joj poslali jasnu poruku da bi trebalo sama da se povuče sa položaja. Lider Stranke lovaca, pecaroša i farmera u gornjem domu Parlamenta NSW Robert Borsak čak je rekao da njegova partija neće podržati nijedan predlog zakona vladajuće koalicije sve dok Beredžiklijanova ne podnese ostavu.

Međutim, državni blagajnik u Vladi NSW Dominik Perote i ministar saobraćaja Endrju Konstans, kao jedni od najuticajnijih liberala u državi, jasno i glasno su podržali svoju šeficu.

– Svi smo izigrani od strane ovog čoveka (Megvajera), pa i premijerka. On se sve vreme predstavljao za nekoga ko u stvari nije, i istinski sam zapanjen otkrićima antikorupcijske komisije – rekao je Konstans, dok je Perote nazvao Beredžiklijanovu “najfinijom ženom u državi”.

Laburisti su žestoko reagovali na ove reči, a zamenica lidera ove partije Jasmin Ketli nazvala je ovakve izjave “studentskom politikom” dvojice ministara.

– Ona je znala sasvim dovoljno o njegovim poslovnim dilovima da bi mogla da ga prijavi, ali nije to uradila – istakla je Ketli.

Na kraju, ipak je pokušaj opozicije da smeni premijerku propao, ali daleko od toga da Beredžiklijanova u narednim danima i mesecima neće trpeti ogroman pritisak zbog afere njenog doskorašnjeg “tajnog partnera” Derila Megvajeera, koji tek treba da sazna svoju sudbinu po okončanju procesa pred ICAC komisijom.

Podrška Morisona I Portera

Gledis Beredžiklijan je uoči glasanja dobila javnu podršku saveznog premijera Skota Morisona i državnog tužioca Kristijana Portera.

– Gledis je od početka mandata do danas bila izuzetan premijer u svakom pogledu. Ne vidim razlog da ne ostane na čelu Vlade Novog Južnog Velsa – rekao je Porter.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here