EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Trevor Traina

Ambasador SAD u Austriji Trevor Traina upozorio je na opasnost moguće izborne krađe na predsedničkim izborima u Americi.

“Bilo je izborne prevare i u prošlosti. Usled koronavirusa i proširenog glasanja putem pošte, ove godine postoji još više mogućnosti za to”, rekao je Traina u izjavi bečkom dnevniku “Prese”.

On je kazao da bi bilo naivno verovati da se takve stvari dešavaju samo u istočnoj Evropi i Aziji, ali ne i u SAD.

Dodao je da su i liste birača u SAD veoma netačne.

Ukazao je da je u protekle dve nedelje bilo incidenata, na primer, kada je pronađena hrpa glasačkih listića ili kada je u Los Anđelesu poslato više hiljade biračkih listića bez imena predsedničkih kandidata.

“Ima takvih incidenata. Pitanje je samo da li su dovoljno ozbiljni da bi mogli uticati na ishod izbora “, rekao je Traina.

Istovremeno, američki diplomata nema sumnje da će izbori proteći bez problema.

“Uveren sam 100 odsto da će biti pobednika izbora i neproblematičnog prelaza, čim savezne države završe prebrojavanje”, rekao je on.

Traina smatra mogućim pobedu predsednika Donalda Trampa.

“Sve je moguće. Ne verujem da su istraživanja poudzana. I na prošlim izborima se videlo da je većina istraživača javnog mnjenja pogrešno procenila”, objasnio je on.

Kao najveći uspeh Trampa Traina je naveo što je doprineo “da zazvoni alarm u vezi sa Kinom”.

Tramp je upozorio da se ne prodaju tehnologija ili luke Kini, podsetio je on.

“U Evropi, a tako i u Austriji, sada se kineske investicije detaljnije analiziraju”, smatra ambasador SAD, koji je Kinu optužio za kolonizaciju trećeg sveta kreditima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here