Tanjug
Metju Palmer

Pristupni proces EU treba da se zasniva na principima, a Severna Makedonija je uradila dovoljno da opravda održavanje prve Međuvladine konferencije.

To je izjavio zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer.

On smatra da bilaterni spor sa Bugarskom treba da se rešava odvojeno od pristupnog procesa u EU, prenosi portal Plusinfo.

Palmer je za Glas Amerike rekao da se nada da će se dogovor o prvoj Međuvladinoj konferenciji sa Severnoj Makedoniji održati do kraja godine i nemačkog predsedavanja Unijom.

– Severna Makedonija je učinila dovoljno da iskupni uslove za Međuvladinu konferenciju i mislim da su večina članica EU jasni u tome. Nastavićemo sa našim evropskim parterima da radimo na tome da se ostvari to. Učinićemo sve da pripremimo teren i demonstriramo našu snažnu podržu za pokretanje Severne Makedonije ka učlanjenju u EU – rekao je Palmer.

Na pitanje da li bugarski zahtevi održavaju evropski vrednosti, kao i da li SAD osuđuju takvo ponašanje Sofije, Palmer je rekao da imaju razumevanje za određena važna pitanja koja se odnose na istoriju, jezik i identitet, ali da one treba da budu razrešeni između Skoplja i Sofije kao susedi, saveznici i partneri.

– Želeli bismo da vidimo da se bilateralna pitanja rešavaju putem bilateralnih kanala – dodao je Palmer.

Kako je naveo, da bi se održao evropski kredibilitet, EU bi trebala da pokaže da će se napredak u reformama u Severnoj Makedoniji odslikati otvaranjem pristupnog procesa.

– U ovom trenutku narednik korak za Severnu Makedoniju je održavanje prve Međuvladine konferencije i to je nešto što je Severna Makedonija jasno zaslužila sa svojim reformama – zaključio je on.

Zvanična Sofija je pre nekoliko nedelja blokirala početak pristupnih pregovora i održavanje prve Međuvladine konferencije o pristupanju Skoplja u EU zbog, kako tvrde bugarske vlasti, neuspunjavanja odredava iz Sporazuma o prijateljstvu između te dve zemlje koji je potpisan 1. avgusta 2017. godine.

Vlasti u Sofiji od Skoplja zahtevaju da odustane od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da se u dokumentima EU ne navodi makedonski jezik, već oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da pregovarački okvir sadrži precizan datumom određen putokaz o ispunjavanju obaveza iz međudržavnog sporazuma.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here