EPA/ Francisco Seco
Hrvatski premijer Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković oglasio se nakon Milanovićevog napuštanja obeležavanja godišnjice akcije Maslenice 1993. u Zadru zbog ustaških obeležja.

Plenković je ocenio da je reč o osetljivoj, delikatnoj i specifičnoj situaciji.

– Svoj stav sam rekao puno puta. Imamo delikatnu i specifičnu situaciju. Imamo pozdrav iz Drugog svetskog rata (ustaški ”Za dom spremni”) koji osuđujemo i imamo situaciju u Domovinskom ratu, njihove jedinice i poginule za Hrvatsku. Imamo osetljivu situaciju za kontekst komemoracija – rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

U Zadru su se, kazao je, pojavili neki ljudi u majicama paravojne jedinice Hrvatsko veće odbrane (HOS) sa natipisima “Za dom spremni”, a koji nisu bili predviđeni prokolom organizatora.

– U svakom slučaju, ja sam za komemoracije, ne za provokacije – rekao je Plenković i dodao da Milanović na to što je napravio ima pravo, jer je vrhovni komandat.

Upitan kako bi se on poneo u takvoj situaciji, premijer je rekao da nema u ovom trenutku pouzdane informacije ko se pojavio i ko je bio predviđen protokolom.

Dodao je da nema dilema da provokacija ima, kako je rekao, koliko god hoćete.

– Nisam bio dole, ali ne deluje mi da je bilo toliko spontano. Mi smo uoči parlamentarnih izbora lani imali dve teme – korupciju i ZDS (Za dom spremni). Sada se ista stvar događa pred lokalne izbore, to je klasičan scenario – rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here