pixabay.com
Jerusalim

Američki profesor Univerziteta “Džons Hopkins” i stručnjak za pitanja vezana za Zapadni Balkan Danijel Server smatra da nije potrebno uspostavljanje kosovske ambasade u Jerusalimu.

– Ja lično više volim da se ambasada ne nalazi u Jerusalimu – glavno je priznanje Izraela, to nešto vredi – rekao je Server.

On je ozbiljne optužbe, ali i uvredljive reči izneo i na račun bivšeg američkog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije Ričarda Grenela navodeći da je Grenel uticao na rušenje vlade Aljbina Kurtija nazivajući ga “budalom”.

– Grenel ne voli Kurta jer je insistirao na reciprocitetu u odnosima sa Srbijom, mada je pokazao i određenu fleksibilnost u pogledu carina. Grenel je budala. Naporno je radio na uklanjanju Kurtija sa mesta premijera prošli put. Ipak, to je pomoglo Kurtiju da ostvari veliku pobedu – rekao je Server za RTV Dukađini.

S druge strane, stručnjak za prilike na Balkanu Dejvid Filips smatra da “Kosovo kao nezavisna država ne treba da dobija uputstva iz Brisela, Vašingtona ili Ankare gde da smesti ambasadu”.

– Kritika bilo koje strane vlade nije bitna za odluku koju Kosovo mora da donese. Veoma je pozitivno što Izrael i Kosovo uspostavljaju diplomatske odnose. Što se tiče ambasade, Kosovu pripada gde želi da je postavi i mislim da Kosovo ne bi trebalo da žuri sa donošenjem odluke – kaže Filips.

On ističe da “Kosovo nema obavezu da sprovodi sporazum postignut u Vašingtonu”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here