Z. Vicelarević
Radost na svakom koraku: Deca i roditelji sa sveštenicima

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu proslavljena je Lazareva subota, praznik u narodu poznat i kao Vrbica, kojim se obeležavaju vaskrsenje Lazarevo koga je Isus vaskrsao četiri dana posle njegove smrti i dan ulaska Isusa u Jerusalim. Hram je u vreme službe bio pun, a najviše je bilo dece koja su došla sa roditeljima da radosno proslave praznik. Deca su prvo dobila zvončiće, a po završetku svete liturgije i palmine grančice, koje su osveštali sveštenici Simon Turkić, Slobodan Tijanić i Neđeljko Đokić.

Podela zvončića

– Najzadovoljniji sam upravo zbog velikog broja dece koja su proslavila ovaj praznik i zaista bila radosna i vesela kao što priliči deci i prazniku. Imao sam osećaj kao da smo sada prisutni u Jerusalimu i da Gospod ulazi u Jerusalim, a ista deca koja su prepoznala Gospoda čistog srca i duše, klicali su zajedno u hramu: “Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje.” Tu smo bili kao jedno telo i deca i roditelji i mi, sveštenstvo. To je najviše znak jedinstva među svima nama vernicima u Frankfurtu – rekao je otac Simon Turkić.

Brojni parohijani koji su došli na službu bili su raspoloženi za razgovor

Osveštanje palminih grančica

Sanja i Valentina( 4) Kostić i Marina Tomašević iz Frankfurta su prvi put u hramu na Lazarevoj suboti, a Sanja je za “Vesti” kratko rekla:

– Vidim da se Valentina mnogo raduje, a i nama se naš hram baš sviđa. Bili smo u Obrenovcu prošle godine na Lazarevu subotu, ovde je sada isto kao i tamo samo je druga zemlja.

Prvi put na Vrbici: Sanja i Valentina Kostić i Marina Tomašević

Milan (1,5) i njegov brat Luka (6) Stanojević su prvi put došli na Lazarevu subotu sa mamom Katarinom i tatom Milošem. Oni su iz Negotina poreklom, a sada žive u Švalbahu nedaleko od Frankfurta.

– Prijatno smo iznenađeni velikim brojem dece i stvarno je lepo videti ih tako radosne u crkvi. Našim dečacima se baš dopalo sve što su ovde videli. Obojica su dobila palmine grančice i mnogo su srećni zbog toga – kaže nam tata Miloš.

Milan, Luka, Katarina i Miloš Stanojević

Mama Katarina dodaje:

– Presrećna sam što smo u našoj crkvi svi zajedno. Osećamo se mnogo bolje i nekako smo bliže sa našom majkom Srbijom. Veoma nam je bitno da našoj deci približimo našu veru, pogotovo ovde van naše matice.

Došle iz Noj Izenburga: Sara, Željka, Sofija, Bjanka i Milijana

Iz Noj Izenburga su Sara (7) i Željka Obradović i Sofija (5), mala Bjanka (1,5) i Milijana Jokić.

– Prvenstveno smo došle zbog dece, a i zbog nas i praznika današnjeg i cele ove sedmice, pripreme za Vaskrs. Sve ujedno – kaže nam kratko Milijana Jokić, a Sara dodaje da je zakasnila i da nije dobila zvončić, samo grančicu.

– Moju grančicu ću da stavim u vazu pored cveća koje smo ubrali za Cvetnu nedelju, pa ćemo ujutro da se umijemo sa cvetnom vodicom – kaže nam još Sara.

Redovno dolaze: Porodice Arsić i Stojković

Lepo kao i uvek

Ivana, Mihajlo, Iva, Sofija i Bojan Arsić i Katja, Aleksandra i Bogdan Stojković iz Frankfurta su zajedno bili u bogomolji na Galusu.

– Dolazimo u našu crkvu redovno, a na Lazarevu subotu obavezno smo sa decom već nekoliko prethodnih godina. I ove godine je lepo kao i uvek, samo što imam utisak da je ove godine bilo više dece i to me baš raduje. Mališani su dobili i zvončiće i grančicu i dopada im se jer znaju zašto su ih dobili. Raduju se svi predstojećim praznicima – rekla nam je Ivana Arsić.

Aleksandra Stojković nam je otkrila du su ona i Ivana Arsić rođene sestre i da redovno dolaze sa svojim porodicama, gotovo na sve crkvene praznike i dodala:

– Katja ima dve godine, bila je u hramu na Lazarevu subotu i prošle i pretprošle godine kada je imala samo mesec dana. Lazareva subota je predivan praznik, prvenstveno zbog dece kako bi zapamtila deo naše kulture i naše vere. Za ovakve praznike kao i za slave se okupljamo i to nam veoma znači. Organizacija je baš na nivou i lep je osećaj kad se uđe u crkvu. To nam na neki način umanjuje nostalgiju.

Ana Sofija Jovanović, Katarina Brkić i Marko Jovanović

Manjak zvončića, dobar znak

– Ovde smo, moja supruga Katarina Brkić, naša ćerka Ana Sofija Jovanović (2) i još jedna beba koja je na putu, kaže nam Marko Jovanović i nastavlja.

– Redovno dolazimo već 11 godina u crkvu od kada smo u Frankfurtu. Savršeno je sve osim jedne male primedbice. Došli smo nešto kasnije i nije bilo dovoljno zvončića pa je naša Sofija ostala ove godine bez zvončića, ali se radovala palminoj grančici. To što nije bilo dovoljno zvončića je u stvari i dobro, jer je više dece nego što je bilo do sada, što je dobar znak da svake godine ima sve više dece. Iduće godine ćemo ranije da dođemo pa će sve biti kako treba. Bitno je da smo svi ovde zajedno.

Ivana Kusmuk, otac Simon Turkić i Dragana Kremenović Kusmuk

Osećaj topline

Na Lazarevu subotu u hramu je bila i Dragana Kremenović Kusmuk, konzulka Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu sa ćerkom Ivanom Kusmuk (14).

– Tek smo došli u Frankfurt, pa nam je ovo prilika da se lakše integrišemo sa novom sredinom. Meni je zaista lepo ovde. Osećam neku toplinu kad uđem u naš hram, jer je sve pozitivno. Dobila sam palminu grančicu, a nešto ranije i ikonu Sveti Jovan od oca Neđeljka Đokića, tako da mi je danas duhovno ispunjen dan – rekla je Ivana Kusmuk.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here