Youtube/KosovaPress
Vjosa Osmani i Aljbin Kurti

“Konstitusanjem institucija u Prištini i izborom Vjose Osmani na funkciju predsednika Kosova stvoreni su uslovi za nastavak dijaloga, za šta postoji veliko interesovanje Zapada”, rekao je za Kosovo Onlajn bivši diplomata Zoran Milivojević.

Izbor Vjose Osmani za predsednika je bio očekivan. Bilo je jasno već posle izbora i posle pobede Samoopredeljenja da ta vlada i taj koncept imaju podršku u zapadnim centrima moći i da su i Vašington i Brisel pozdravili tu vladu. Oni su imali interesa i pre izbora za predsednika, da se vlast u Prištini zaokruži i da se stvore uslovi za nastavak dijaloga i za normalno funkcionisanje – rekao je Milivojević.

On je naglasio da na Zapadu postoji veliki interes da se dijalog nastavi zato što je pitanje rešavanja kosovskog čvora, u mozaiku strateških interesa Zapada na ovim prostorima, deo nadmetanja na globalnoj sceni sa Rusijom i sa Kinom.

– Sa strateškim interesom da ceo region potpadne pod Zapadnu zonu uticaja i da se rešenjem kosovskog pitanja razreši najvažnije pitanje u regionu. To znači da će u Prištini nastupati sa platforme koju promoviše Kurti. U stvari da nema promene stava i da je Kurtijev pristup i pristup vladajuće strukture da se razgovara, pre svega, o priznanju i da se sa te pozicije dalje vodi dijalog – ukazao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, takav pristup će biti problem, jer je neprihvatljiv za srpsku stranu.

– Srbija neće ni na koji način da učini bilo koju vrstu ustupka, koja bi išla u pravcu da pregovori podrazumevaju pristup o priznanju, a ne o drugim pitanjima koja čine normalizaciju. Zapadni faktor će sada vršiti pritisak na Srbiju da se pregovori nastave. Mislim da će vršiti pritisak i na prištinsku stranu da se realizuje Briselski sporazum, da se formira ZSO – rekao je Milivojević i istakao da je za EU sada prioritet nastavak pregovora Beograda i Prištine i rešavanje kosovskog pitanja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here