Zapisi sa Evropske smotre folklora (10): Nole uz “vukove”

Đ. Barović - Vesti
0
Privatna arhiva

Dosad najmasovnija Evropska smotra Srba u dijaspori i regionu okupila je oko 3.000 učesnika koji su se dva puna dana borili za trofeje “Vesti”, ali su se i družili i zabavljali u srpskoj prestonici.

Takmičenje nije moglo da prođe bez rodbine koja živi u Srbiji i koja je svaki nastup proživljavala emotivno kao i sami takmičari. U Beogradu se okupilo “šareno” društvo sa svih meridijana, a neumorni reporteri našeg lista tokom vikenda popričali su sa mnogima od njih.

Ko je sve došao na Smotru, kakvi su im utisci, ko ih je bodrio, da li su zadovoljni svojim rezultatom i gostoprimstvom domaćina i organizatora, čitajte samo u “Vestima”.

Folkloraši iz Šenenverda družili se sa Đokovićem u njegovom restoranu “Novak” u Beogradu

Mada im je za dlaku izmaklo prvo mesto, “Vukovi” iz Šenenverda izdominirali su na ovogodišnjoj Evropskoj smotri srpskog folklora u Beogradu. Okitili su se zlatnom plaketom, trećim mestom na smotri i za fana svog društva dobili jednog od najvećih sportista planete – Novaka Đokovića. Društvenim mrežama uveliko kruže video- klipovi i selfiji sa “brojem 1” svetskog tenisa, a predsednik “Vukova” – SKUD “Vuk Stefanović Karadžić”, Željko Stojanović otkriva kako se mladima iz ovog švajcarskog kluba ispunila jedna od životnih želja.

– Nastupali smo drugog dana smotre negde oko 15 časova i nakon toga se vratili u hotel kako bi se deca presvukla i malo odmorila pred proglašenje pobednika. Predloženo je da odemo kod Novaka u restoran na ručak ili večeru. Dok smo čekali poručeno, sumirali smo utiske sa nastupa. Diskutovali smo da li je bilo dobro i šta je moglo bolje. U jednom momentu igrač Đorđe Petrović je napustio sto, ali se iznenađujuće brzo vratio i došapnuo Anji Stojanović, koja je sa Sofijom Mičić u našem društvu zadužena za društvene mreže, da je u jednom od separea Novak Đoković sa svojom porodicom i da bi bilo lepo da ga pitaju za zajedničku fotografiju. Kada se pročulo da su u istom restoranu sa Novakom, među igračima su nastali metež i histerija oduševljenja, jer ga većina nikada nije videla uživo. Naravno da sam ih razumeo. Ne dobija se često šansa da imate priliku da se sretnete sa takvim sportistom i čovekom – priča predsednik SKUD “Vuk Stefanović Karadžić”.

Anja Stojanović otkriva da su svi bili toliko uzbuđeni da su odmah počeli da prave “ratnu strategiju” kako da priđu Novaku i zamole ga da se slika sa njima.

– Odlučili smo da pokušamo pa šta bude. Prišla sam mu, izvinila se što ga prekidam i rekla da bi igrači SKUD “Vuk Karadžić” voleli da se slikaju sa njim za trajnu uspomenu. Bez razmišljanja je pristao i još jednom pokazao kakav je čovek i sportista – objašnjava Anja i dodaje da ga je zatim pitala da li bi hteo da se fotografiše sa njima kako bi na Instagramu napravili “stordž”.

– Rekla sam mu da smo u Beogradu na Evropskoj smotri i taman htela da mu objasnim o čemu je reč, kada nas je potpuno oduševio i rekao da zna da se tog vikenda u glavnom gradu Srbije održava smotra srpskog folklora i da je veliki deo omladine iz dijaspore u Sava centru. To mi je poslužio kao odličan uvod da ga pitam može li nešto i da poruči u tom “storiju” za “vukove”. On je i na to pristao. Objasnili smo mu da nam je želja da sa nama kaže: “Idemo vukovi”, i to sa podignutom pesnicom. “Vukovi” su nadimak našeg društva “Vuk Stefanović Karadžić”. Smotra još nije bila završena i bio nam je potreban vetar u leđa za takav stori Instagram i što više lajkova na društvenim mrežama – objašnjava Anja.

Naravno da je Novak Đoković izašao u susret i ovoj molbi naših mladih iz Švajcarske i tek tada je među okupljenima nastalo oduševljenje.

– Deca su se osećala ponosno i posebno jer, eto, najbolji sportista na planeti navija baš za njih. To se ne događa svaki dan – ističe Željko Stojanović.

Kada je završen “zvaničan” deo programa, usledilo je i pojedinačno fotografisanje, a Nole je svakome izlazio u susret kao da se upravo nije vratio sa veoma napornog Rolan Garosa kada je u polufinalu, posle četiri prekida zbog kiše, na kraju ipak izgubio od Dominika Tima.

Kada su svi uspeli da se slikaju sa njim, on im se izvinio rečima: “Drugari, čekaju mu deca i žena, hvala vam na druženju”. Nisu ga zadržavali svesni da je za njih odvojio sasvim dovoljno vremena. Stojanović kaže da su se svi vratili za svoje stolove u restoranu i “zapalili internet” brojnim fotografima i komentarima o susretu sa Đokovićem.

– Zaista su se osećali jako važno i ponosno kad je krenuo talas komentara na tim mrežama. Doživljaj za pamćenje uveličan je prilikom proglašenja pobednika, kada je naše društvo u konkurenciji 60 drugih iz 11 zemalja osvojilo visoko treće mesto – zaključuje Stojanović.

Odsekli se od sreće

Igrači SKUD “Vuk Stefanović Karadžić” ne kriju oduševljenje i ogromnim uspehom na Smotri, ali i susretom sa Novakom Đokovićem.

– Mislila sam da je trema koju sam imala tokom nastupa na bini Sava centra nešto najgore, ali kada sam stala do Novaka noge su mi se odsekle od sreće. Presrećna sam što sam imala priliku da ga upoznam – priča i dalje puna utisaka Ivana Lazarević.

Najmlađi igrač “vukova” Tamara Petrović i dalje ne veruje da se upoznala sa Noletom.

– Bila sam presrećna što sam na bini, jer mi je ovo prvi nastup na tako velikoj manifestaciji kao što je Evropska smotra, a zamislite kako sam se osećala kada sam posle tog nastupa upoznala i Novaka Đokovića. Prelepo – ističe Tamara.

Zadirkuju konkurenciju

Željko Stojanović kroz smeh kaže da igrači ne prestaju da se hvale i pomalo zadirkuju svoje kolege iz drugih društava činjenicom da je Đoković njihov fan.

– Naravno sve društvene mreže su eksplodirale, a mi smo zahvaljujući Novaku i video-storiju sa njim dobili mnogo novih pratilaca. To u današnjem svetu uopšte nije zanemarljivo – ističe Stojanović.