Pixabay.com
Foto: Ilustracija

U poslednjih 18 godina cene četvorotočkaša su u proseku porasle više od 50 odsto.

Rast cena novih vozila poslednjih godina sve više bode oči ljubiteljima automobila, a naročito onima sa nešto dužim pamćenjem.

Koliko su se zaista povećale cene automobila u poslednjih 18 godina? Analitičari u JATO Dynamicsu proučavali su kataloške cene novih vozila u periodu od 2002. do 2020. godine u dva popularna segmenta – malih i kompaktnih automobila.

Rezultat njihovog istraživanja je da su prosečne prodajne cene malih (potkompaktnih) automobila, kao što su Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Renault Clio ili Opel Corsa porasle čak 59 odsto u poslednjih 18 godina.

Prema podacima koje je analizirao JATO, početkom dvehiljaditih potkompaktni automobili koštali su u proseku 13.000 evra, a 2020. gotovo 21.000 evra.

Cene kompaktnih automobila u istom periodu su takođe drastično skočile.

Volkswagen Golf, Ford Focus, Renault Megane, Opel Astra i slični modeli koštali su 2002, u proseku, 18.400 evra. U 2020. cena im je gotovo 30.000 – što je povećanje od oko 63 procenta.

Modeli sa alternativnim pogonskim sistemima (elektrifikovane verzije – hibridi) takođe su doprineli ovom rastu. Ako bi se samo gledale cene verzija sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, porast u kompaktnom, C segmentu iznosio je oko 56 procenata.

Naravno, rastu cena su doprinele i brojne savremene bezbednosne tehnologije, multimedije i slični skuplji dodaci, a automobili su sada i znatno veći nego pre 18 godina.

Tako je, na primer, Polo iz 2020. širi od Golfa iz 2002. godine. Polo je u tom periodu porastao u dužinu čak 16,5 cm.

2 COMMENTS

  1. Poskupeli su i novi i polovni automobili, tako da sledece godine em necu proci tehnicki, em nemam za polovni auto, vozicu se taksijem i autorentom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here