EPA/Fehim Demir
Kristijan Šmit

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit, veruje da će se politički predstavnici Republike Srpske vratiti u institucije BiH jer je bojkot, kako smatra, znak političke slabosti, a ne znak političkog doprinosa.

– Ja insistiram da se svi vrate u institucije, ali to nije moja obaveza. Povratak je obaveza onih koji su izabrani da rade u korist naroda – rekao je Šmit kometarišući odluku Banjaluke da njeni politički predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH dok se ne povuče odluka Valentina Incka kojom je nametnuo izmene Krivičnog zakona kojima je kao krivično delo uvedeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Šmit je rekao da je siguran da će se oni vratiti u institucije i tamo izraziti svoj politički stav.

– Ukoliko to ne urade, koga će imati za političke taoce? Ljude – mlade i stare, sve one koji očekuju poboljšanje okolnosti u kojima žive. Mislim da postoje neke mogućnosti da sarađujemo, ne kroz javna izjašnjavanja, već radeći na pitanjima koja treba rešavati – rekao je Šmit.

Komentarišući to što ga Republika Srpska ne prihvata kao visokog predstavnika jer nema mandat Ujedinjenih nacija, Šmit je rekao da ne može da izbegne da neko ima čudno tumačenje, ali da je siguran da će imati uspešan mandat.

– Imao sam razgovore u Beogradu i video da ovde postoji spremnost za rad i saradnju s međunarodnom zajednicom. Mene je međunarodna zajednica imenovala i delovaću u okviru svojih nadležnosti – rekao je Šmit.

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, ocenio je da ta inicijativa ubrzava saradnju između država Zapadnog Balkana i da bi bilo najbolje da bude proširena.

– Ako bismo mogli nekako da je produžimo sa tri na šest država, dodavanjem Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova, to bi bilo najbolje. Ja bih predložio da ovo ne shvatimo ideološki, već da zajedno radimo na pripremi svih ovih država za članstvo u Evropskoj uniji. Dobro iskorišćene inicijative mogle bi otvoriti put ka ekonomskom uspehu za sve – rekao je Šmit.

6 COMMENTS

  1. Хоће, када повучете спорни “закон”. А господин Шицер може у међувремену да слуша песму од “Индекса” – “Сањам”, лепа песма.

  2. Pa dobro,bre, Šmit dali čuješ sebe kad pričaš. Kakav crni politički stav kad vi visoki predstavnik namećete zakone. O čemu onda zakonodavci da imaju politički stav. Pa to su priče okupatora.

  3. BiH ne priznaje tzv Kosovo i smatra ga delom Srbije. Ako si ti zaista Visoki predstavnik u BiH (a nisi) , onda si duzan ti prvi da ga tako tretiras. I kakva je to drzaca koja 26 godina nakon rata i formiranja ima Visokog predstavnika koga imenuje ko zna ko i kako!? Protektorat, a ne nezavisna drzava, i to svi znamo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here