Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Ministarka spoljnih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Republike Natalija Nikonorova saopštila je da su Kijevu upućeni novi predlozi za stabilizaciju situacije u Donbasu.

– Naš glavni cilj je da vratimo Ukrajinu u pregovaračke okvire, u okvire rešavanja procesa mirnim, diplomatskim putem – izjavila je ministarka za „Prvi kanal“.

Kako je dodala, nove opcije za rešavanje sukoba koju su predstavili mogu da pomognu da se zaustave napadi koji i dalje traju.

Predstavnici Donjecke Narodne Republike su, prema rečima ministarke, izmenili predloge u vezi sa koordinacionim mehanizmom koji je stvoren za sprovođenje dodatnih mera kontrole primirja u Donbasu.

Sa druge strane, portparol delegacije DNR Vladislav Moskovski saopštio je da je republika razradila nacrt izjave Kontakt-grupe o mehanizmima realizacije mera za primirje u Donbasu. Nacrt uključuje zvanični demanti Kijeva o davanju dozvole ukrajinskim vojnicima da pucaju, pokretanje mehanizma verifikacije i sprečavanja kršenja primirja, kao i kaznu za prekršaje.

– Usvajanje ove izjave omogućiće da se situacija stabilizuje i da se vratimo sadržajnom dijalogu na putu bezbednosti – konstatovao je Moskovski.

Ranije je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio da ne isključuje mogućnost da se, u slučaju da u Donbasu dođe do vojnih akcija velikih razmera, obrati Rusiji za pomoć .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here