Vesti
MILjENIK OD MALIH NOGU: Aleksandar Smukov

Kako se bliži vreme jednog od najradosnijeg praznika, to su naši plemeniti čitaoci sa svih strana sveta u posebnom dobrom raspoloženju, spremni da nekome izmame osmeh na lice, olakšaju nevolje, pretvore gorke suze u suze radosnice. U prilog ovoj tvrdnji, govori i to što su nove donacije pristigle iz daleke Australije u duplo većem iznosu nego što je to običaj bio proteklih meseci, jer je ovog puta 17 dobrotvora uputilo pomoć na 14 adresa nevoljnika u otadžbini.

Prva na spisku među dobročiniteljima sa Petog kontinenta, jeste plemenita Ljubica Ivanišević iz Sidneja, koja je uputila 150 dolara za osmogodišnje siroče iz Bijeljine, Aleksu Bogdanovića i njegovu baku Raziju. Za njom je odmah i naš čitalac Željko Bakić iz Melburna, koji je pogođen sudbinom male bebe Vanje Malović iz Beograda obolele od spinalne mišićne atrofije za njeno lečenje izdvojio 100 dolara, kao i Jelica Crnokrak iz Sidneja koja je za ovu šestomesečnu lepoticu izdvojila 150 dolara.

Dobre želje

Na spisku, među dobrim ljudima je i nezaobilazni O. V. iz Sidneja, koji svakog meseca zajedno sa porodicom, u protekle četiri godine, šalje stipendiju od ukupno 850 dolara za četvoro učenika orahovačke Gimnazije i đaka pešaka iz sela Đonlije na Goliji. Tu su i Dijana i Silvana iz Melburna, čija imena već godinama spominjemo, a koje su uputile ukupno 800 dolara. Od ovog iznosa su 500 dolara namenile za svog dugogodišnjeg štićenika, Aleksandra Smukova, slepog mladića iz Dobrinaca kod Rume i još 300 dolara za samohranu i bolesnu majku Bajru Suljević iz Novog Pazara, koja brine o nepokretnoj ćerki Arijeti. Ujedno, pozdravljaju primaoce donacija i žele im sve najbolje za predstojeće praznike. Pored ovih žena mekog srca i dobri Marko iz Sidneja izdvojio je 200 dolara za osmogodišnju Mariju Maru Milanović sa Rogozne, poželevši da usreći njene siromašne roditelje i nju. Tu je i nezaobilazna anonimna familija iz Sidneja, koja ne propusti ni jedan veliki praznik, a da ne usreći nekoga, pa je tako i ovog puta pred novogodišnje i božićne radosti poslala 1.800 dolara, od čega je po 500 dolara namenila za osmočlanu porodicu Ničić-Virijević iz Novog Badovca na Kosmetu i za sestre Tijanu i Tamaru Lazović iz sela Banje kod Zubinog Potoka, a po 400 dolara starini Dušimiru Vuksanoviću iz Pačevine na Goliji i samohranoj majci Vuki Barbu iz Mramorka.

Mara Milanović sa tatom Milanom

Veliko srce

Donacijom od 200 dolara i M. V. iz Sidneja se priključio mnogobrojnoj porodici dobročinitelja sa ovog kontinenta. Svoj dar nije namenio nikome određeno, već sa željom da bude uručen onome kome je to najpotrebnije. Porodica Tešić iz Melburna sa 100 dolara poželela je da usreći nepokretnog bivšeg fudbalera Maneta Lukića iz Zemuna koji mora na operaciju u Tajland, a grupa njihovih sugrađana “društvo iz Melburna”, takođe je za Maneta izdvojila pomoć od 570 dolara. Kad se sve sabere, sa Petog kontinenta stiglo je ukupno 4.920 dolara. To jasno govori koliko je samo srce naših čitalaca udaljenih hiljadama kilometara daleko, koji svoj narod i rodnu grudu ne zaboravljaju, čak ni u ovako teškim vremenima koje je pojavom korona virusa zahvatilo čitav svet, što je više nego za svako poštovanje i divljenje. Kapa dole, zemljaci!

NISU ZABORAVLjENI: Porodica Ničić-Virijević

Slede uručenja

Zašto su ovi plemeniti ljudi odlučili da pomoć pošalju upravo navedenim štićenicima Humanitarnog mosta nije teško odgonetnuti, jer ih sve spajaju nemaština i teške životne okolnosti sa kojima sami ne mogu da se izbore. Kao što to uvek i činimo, sve navedene prispele donacije u narednim danima biće uručene onima kojima su i namenjene. Kako bi na vreme praznična radost ušla i u njihove skromne domove. Svako uručenje posebno ćemo zabeležiti rečju i slikom i na taj način ne samo obavestiti dobrotvore da je njihova pomoć stigla na zadate adrese, već i omogućiti dobročiniteljima da podele sreću sa onima na koje su mislili.

Ko je društvo iz Melburna?

U poruci koja je stigla zajedno sa donacijom, stoji da društvo iz Melburna želi brz i uspešan oporavak Manetu Lukiću iz Zemuna. Uplatili su ukupno 570 dolara, a darodavci su: Mane Trbojević (100), Nina T. (100), Mile Pešut (50), Đuro Drakula (50), Boro Grbić (100), Slaviša Stojanović (100), Mihajlo Panić (50) i Jovan Talenski (20).