Pexels
Ilustracija

Sa 40.000 i 50.000 novih slučajeva dnevno, epidemiološke brojke u Australiji su u subotu eksplodirale i prvi put dostigle preko 100.000 novozaraženih u jednom danu – 115.196!

Pritom, zbog problema sa testiranjem i nedostatka brzih antigenskih testova, pretpostavlja se da je ova brojka zapravo značajno veća.

Na dan 8. januara Viktorija je posle duže vremena ponovo preskočila Novi Južni Vels po broju novozaraženih, beležeći dramatičan rast sa 24.928 na 51.356 za samo 24 sata! NSW je registrovao još 45.098, a Kvinslend 11.174 slučaja.

U Južnoj Australiji je zabeleženo takođe rekordnih 4.274, na Tasmaniji 2.223, u ACT 1.305, a u Severnoj teritoriji 525 novozaraženih. Jedino je Zapadna Australija, koja se nalazi u gotovo potpunoj izolaciji u odnosu na ostatak države imala jedan lokalno preneti slučaj i sedam u hotelskom karantinu.

U Australiji je u subotu prijavljeno i 25 smrtnih slučajeva sa dijagnozom kovida, a 300 pacijenata je na odeljenjima intenzivne nege.

Među zaraženima je i sve veći broj političara. Takoej objavljeno da je virus korona pozitivan savezni blagajnik Džoš Frajdenberg, kao i bivši premijer Malklom Trnbul. Premijer Južne Australije Stiven Maršal nalazi se u kućnoj izolaciji, nakon što se njegova ćerka zarazila kovidom.

Frajdenberg je potvrdio informaciju na svom tviter nalogu, navodeći u objavi da ima “simptome uobičajene za virus”.

“Moje misli su sa svima koji imaju kovid. Ovo je veoa težak period, ali proći ćemo i kroz ovo”, napisao je Džoš Frajdenberg.

Zbog nepovoljne epidemijske situacije, Vlada Novog Južnog Velsa je vratila na snagu deo restriktivnih mera. Zabranjen je rad svih noćnih kljubova, kao i igranje i pevanje u svim ugostiteljskim objektima. Zabrana se ne odnosi samo na venčanja.

Takođe, veliki javni događaji mogu biti otkazani ukoliko procena rizika pokaže da bi moglo značajno da se ugrozi javno zdravlje.

Premijer NSW Dominik Perote je najavio da će narednih nekoliko sedmica biti izuzetno teške za ovu državu, ali je nagovestio da bi restrikcije ponovo mogle da budu ukinute 27. januara.

Stroge kazne za skupe testove

Nestašica brzih antigenskih testova (RAT) dovela je do velikog skoka cena na mnogim mestima na kojima se i dalje mogu pronaći. Kako bi sprečila dalje slobodno formiranje cena, savezna vlada je uvela propis koji podizanje cena RA testova čini ilegalnim. Naime, svi prodavci koji testove budu naplaćivali više od 20 posto iznad nabavne cene suočiće se sa novčanom kaznom do 66.000 dolara ili pet godina zatvora?!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here