Vesti
Iskusni akcijaši: Zvezdana Deić i Nenad Bjeloš

Akcijaško naselje “Laki i Bane” u Novom Pazaru, smešteno u Osnovnoj školi “Stefan Nemanja” dom je ovih dana za više od 150 akcijaša iz Srbije, Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske i BiH koji su u grad na Raški i Jošanici došli da bi učestvovali na Omladinskoj radnoj akciji Ribarići 2019. godine.

Rade na uređenju jezera Gazivode, Starog Rasa i sportskih terena u Novom Pazaru i okolini.

Kako ističe komandant akcije Kasim Zoranić, nekada prekaljeni akcijaš koji je učestvovao na akcijama od Vardara pa do Triglava, naselje nosi imena Rifata Lakija Škrijelja i Branislava Baneta Kostića, legendarnih novopazarskim brigadira, komandanata i udarnika koji više nisu među živima, a još su i uvek će biti u srcima svih koji cene i poštuju dobrovoljni omladinski rad…

– Cilj nam je da pripremimo teren za izgradnju sportsko-rekreacionog centra na Ribarićkom jezeru, dela jezera Gazivode koje, u saradnji sa Gradskom upravom i uz podršku više državnih institucija, a posebno Ministarstva trgovine i turizma na čijem je čelu naš sugrađanin Rasim Ljajić, želimo da pretvorimo u “pazarsko more”. Ove godine akcijaši će u Novom Pazaru provesti desetak dana, biće to samo proba za iduću godinu kada ćemo organizovati veliku radnu akciju na Ribarićkom jezeru – naglašava Zoranić.

Čišćenje jezera Gazivode

Sagovornik “Vesti” napominje da mladi danas mahom sede u kafićima i uz kompjutere i da ne znaju šta će sa sobom:

– Želimo da sve njih uključimo u naš projekat, da korisno iskoriste svoje vreme, da se upoznaju sa mladima iz cele bivše Jugoslavije, da neguju multietičnost, drugarstvo i prijateljstvo. Nadamo se da će svi koji su došli u naš grad upoznati ovdašnje spomenike kulture, ovdašnje ljude i običaje, da će otići sa lepim utiscima i da će nam ponovo doći. Naša želja je da na delu pokažemo da dobrovoljni omladinski rad treba oživeti i da je to veliki, a neiskorišćeni resurs Srbije.

Zvezdana Deić, komandant brigade Majevački akcijaši iz Lopara u BiH, kaže da su s oduševljenjem prihvatili poziv iz Novog Pazara:

– Jedva smo čekali da krenemo na akciju. U našoj brigadi ima i mladih i starih prekaljenih akcijaša, najviše nas je iz Bosne, ali ima nas i iz Slovenije i Hrvatske i drugih delova bivše Jugoslavije.. Prvi utisci su fantastični – kaže Zvezdana Deić, komandant brigade Majevički akcijaši iz Lopara u BiH.

Brigadirka iz Ohrida Dea Petkovska je prvi put na omladinskoj radnoj akciji:

– Oduševljena sam drugarstvom i prijateljstvom, ali i srdačnošću Novopazaraca. Moji roditelji su mi puno pričali o akcijama i dobrovoljnom omladinskom radu, došla sam da sve to na delu vidim i osetim, nadam se da ću iz Novog Pazara poneti najlepše utiske.

Iskusni akcijaš-veteran i nosilac brojnih priznanja Nenad Bjeloš predvodi brigadu Kumanovski akcijaši i sa radošću priča o životu udarnika.

– To se ne zaboravlja, još pamtim sve akcije i sve lepe trenutke koje sam doživeo širom bivše Jugoslavije, došao sam u Novi Pazar da se svega toga podsetim, da pomognemo mladima i oživimo zamrli dobrovoljni omladinski rad – kaže Bjeloš i naglašava da će sa svojom brigadom doći i iduće godine i to u top sastavu.

Podrška gradonačelnika

– Odmah smo podržali ideju Kasima Zoranića i grupe starih akcijaša, ovo je divna prilika da ceo svet još bolje upozna Novi Pazar i da naš grad prikažemo u najlepšem svetlu i korist će, naravno, biti velika. Građani su oduševljeni, kažu da odavno ništa bolje nije organizovano u našem gradu – ističe gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, koji je stalno “na trasi” sa akcijašima.

Stigli sa svih strana

Dve brigade u Novi Pazar su došle iz Beograda, čine ih mladi i stari različitih nacionalnosti iz cele Srbije, jednu je formirao Savez udruženja omladinskih radnih akcija, Srbije, a drugu Udruženje učesnika omladinskih radnih akcija Beograda. Iz Makedonije je došla brigada Kumanovski akcijaši, a iz Ohrida ORB Breg na mladost. Brigadu Majevički akcijaši iz Lopara u BiH čine akcijaši iz cele BiH, Slovenije i Hrvatske. Domaćin je brigada “Rifat Laki Škrijelj” iz Novog Pazara…

Radost za veterane

– Novopazarci se i danas ponose brigadama “Hivzo Zejnelagić” i “Ramiz Koca” koje su radile u svim bivšim Ju republikama i bile među najboljima u tadašnjoj državi. Dobrovoljni omladinski rad ovde ima dugu i prelepu tradiciju, zato nije čudo što smo pokrenuli akciju Ribarići, desetine akcijaša veterana svakodnevno je uz nas – objašnjava Kasim Zoranić.