EPA/Martin Divisek

Košarkaška reprezentacija Srbije započinje nokaut fazu protiv Italije od 18 časova. Biće to “biti ili ne biti” duel za “Orlove”. Ukoliko slave, u četvrtfinalu ih čeka Francuska.

Iskreno je reći da je Srbija bila u najslabijoj grupi Evrobasketa, tako da će ovaj meč protiv Italijana biti prvi pravi ispit za Svetislava Pešića i ekipu. Nadajmo se da će ga Orlovi uspešno položiti.

Kakva je Italija? Simone Fontekio, novi košarkaš Jute džez, nametnuo se kao novi vođa tima, a odličnu podršku ima u Stefanu Tonutu i Akileu Polonari. Veterani Nikolo Meli i Luiđi Datome daju petorkama šuterske kvalitete i “dužinu2, a da se nije povredio Danilo Galinari, Italijani bi imali najviše ambicije.

Tu je i Niko Manion, “dželat” Srbije iz Beograda i kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre. Mada, ta utakmica zaista ne bi trebalo da bude relevantna za nedeljni duel, osim kao opomena da status favorita veoma lako može da se obije o glavu.

U grupi su igrali dobro, sa izuzetkom iznenađujućeg poraza od Ukrajine. Odlično su se nosili sa Grcima, prilično su obuzdali Janisa, a od Hrvata, predvođenih raspoloženim Bogdanovićem, bili su bolji u finišu.

Pocekov i Pešićev tim su se već jednom sastali ovog leta – prijateljski meč u Hamburgu dao je Srbiji razlog za optimizam jer su “Orlovi” preživeli baraž Fontekija, Maniona i ostalih, bili u velikom minusu, ali su uspeli da se vrate odličnom serijom u drugom poluvremenu i upišu pobedu.

S druge strane, nije baš prijatno imati zaostatak od 15 poena, naročito u eliminacionoj utakmici. Italijani su sposobni da pogađaju trojke u serijama i Srbiju čeka težak, ali ostvariv zadatak.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here