pixabay.com

Rotkvica vodi poreklo iz jugoistočne Azije. Stari Grci i Rimljani su je pre 2.500 godina koristili u ishrani, ali i u medicinske svrhe.

Tada su ljudi počeli masovno da gaje rotkvicu i podstiču njeno širenje po novim zemljama. Na primer, crvena rotkvica je najpopularnija vrsta, iako ih ima više.

Zdravstveni benefiti ovog superkvalitetnog povrća su brojne. Rotkvice su dobar izvor antioksidanata kao što su katehin, pirogalol, vanilinske kiseline i drugih fenolnih jedinjenja, a imaju i značajnu količinu vitamina C koji deluje kao antioksidans i štiti ćelije od oštećenja.

Rotkvice sadrže veoma malo ugljenih hidrata, što ih čini odličnim izborom za ljude koji prate unos ugljenih hidrata ili šećera. Ovo ukusno hrskavo povrće ima malo kalorija i nizak glikemijski indeks.

1. Smanjuju rizik od dijabetesa

Rotkvice sadrže hemijska jedinjenja kao što su glukozinolat i izotiocijanat koji mogu da budu od pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Konzumiranje rotkvica takođe povećava prirodnu proizvodnju adiponektina u organizmu. Viši nivoi ovog hormona mogu da pomognu u zaštiti od insulinske rezistencije. Rotkvice takođe sadrže koenzim Q10, antioksidans koji pomaže u blokiranju nastanka dijabetesa.

Naravno, ukoliko se ne pridržavate ostalih postulata zdravog života, samo konzumiranje rotkvica neće sprečiti pojavu insulinske rezistencije, odnosno dijabetesa.

2. Osnažena funkcija jetre

Rotkvice sadrže jedinjenja koja pomažu jetri i bubrezima u detoksikaciji i zarastanju od oštećenja.

3. Kardiovaskularno pobošljanje

Rotkvice su bogate antioksidansima i mineralima kao što su kalcijum i kalijum. Zajedno, ovi hranljivi sastojci pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Ovo povrće je takođe dobar izvor prirodnih nitrata koji poboljšavaju protok krvi.

Rotkvice su široko dostupne u supermarketima, poljoprivrednim pijacama i specijalizovanim prodavnicama. One su prvenstveno zimsko i prolećno povrće.

Konzumirane sirove – rotkvice imaju pikantan, pomalo začinjen ukus. Ovaj ukus izazivaju enzimi koji se takođe nalaze u senfu, hrenu i vasabiju. Kuvanje rotkvice otupljuje oštrinu i daje zemljani, slatki ukus, prenosi “webmd”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here