Posle odličnih partija u pripremnom periodu ali i u uvodnom delu Svetskog prvenstva, košarkaška reprezentacija Srbije neočekivano je izgubila od Argentine u četvrtfinalu i tako ostala bez borbe za medalju.

Očekivanja navijača i košarkaške javnosti u našoj zemlji bila su ogromna i svi su videli naše košarkaše u finalu, ali posle utakmice sa Argentincima – snovi su srušeni.

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Igor Rakočević, bivši reprezentativac i svetski šampion iz Indijanapolisa iz 2002. godine pričao je za “Vesti-online” o četvrtfinalnoj utakmici sa Argentinom, i o predstojećem duelu sa SAD.

– Neočekivano smo izgubili u četvrtfinalu a to je najbitnija utakmica na svim takmičenjima, jer ili idete u borbu za medalju ili igrate za plasman od petog do osmog mesta. Košarka je takav sport gde se u jednoj utakmici odlučuje Vaša sudbina – počeo je Igor pa nastavio:

– Naši košarkaši su pokazali fantastičnu igru tokom celih priprema i u uvodnim utakmicama u Kini, a onda smo imali ta dva slabija dana protiv ozbiljnih reprezentacija kao što su Španija i Agrentina, i nažalost nismo dobili i te utakmice… Ali, to je u neku ruku “draž i lepota” ali i opasnost košarke gde u jednoj utakmici ili gubiš ili dobijaš sve!

Veliko razočarenje košarkaške javnosti u Srbiji ali i naših igrača u Kini posle četvrtfinala…

– Sada smo u malo težoj situaciji, veliki je problem što smo imali ogromna očekivanja jer su nas i FIBA i cela planeta proglasili za glavnog favorita, što po igri u tim trenucima pre početka šampionata i jesmo bili. Šteta što je propuštena takva prilika, videćemo kako će kasnije biti, mi uvek imamo ekipu za vrh – rekao je potpredsednik KSS-a.

Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa i Igor Rakočević na pobedničkom postolju 2002. godine u Indijanapolisu

Koliko su rangiranje FIBA ali i “slabiji” rivali tokom priprema, ali i u prvoj fazi uticali na “opuštanje” naših košarkaša pred ove odlučujuće utakmice?

– Ne verujem da je previše uticalo to rangiranje i prognoze ostalih, pritisak i bez epiteta favorita uvek postoji i mnogi koji su prolazili kroz bitne utakmice na prethodnim šampionatima to znaju. To je individualna stvar jer neki igrači najbolje funkcionišu kada su pod pritiskom dok se neki ipak pogube, tako da je sve zavisi od igrača do igrača. Ipak, kako je prvenstvo odmicalo taj pritisak se verovatno povećavao jer smo bili dominantni i svi su nas već videli u finalu ali ne mislim da je to glavni uzrok za izgubljene utakmice protiv Španije i Argentine!

Kako oporaviti ekipu pred utakmicu sa Amerikom?

– Igračima je sada teško, to znam jer sam i ja igrao takve utakmice. Sigurno su razočarali, ali pobednici se razlikuju od drugih po tome kako se brzo “podignu” i oporave posle lošeg dana ili poraza. Naš primarni cilj je bio plasman na Olimpijadu iako su svi očekivali medalju a naročito zlato tako da ćemo videti kako će igrači odgovoriti na sve ovo na sutrašnjoj utakmici jer smo pobedom Francuza nad Amerikom ostali i bez mogućnosti da se diretno sa SP plasiramo na Olimpijske igre u Tokiju.

Ipak, utakmica protiv Amerikanaca je uvek nešto posebno, biće to duel dve ekipe za koje su svi mislili da će susresti tek u finalu… Ali, oni će u četvrtak igrati za plasman od petog do osmog mesta?

– Svaka utakmica je bitna i bolje je biti rangiran kao peti ili šesti nego kao sedmi ili osmi. Takođe, imamo veliki rivalitet sa Amerikancima u smislu osvojenih titula nekada ali i zbog odigranih finala na prethodnom Mundobasketu i Olimpijskim igrama. Mislim da će naša reprezentacija ipak naći snage da ih pobedi i da svima pokaže da smo jednim kiksom došli u ovu situaciju da igramo za peto mesto a ne da se borimo za medalju – zaključio je Igor Rakočević.

“Orlovi” će u četvrtak od 13:00 igrati sa selekcijom SAD u borbi za plasman od 5. do 8. mesta u Kini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here