Holanđanin Marko Bizot (28) ove godine sačuvao mrežu u 21 utakmici, što se u holandskoj ligi nije desilo posle 1991.

AZ Alkmar, s kojim je Partizan u L grupi Lige Evrope oba puta igrao 2:2, savladao je s 3:0 Zvole kao njegov gost u 16. kolu holandskog šampionata, što mu je i šesta uzastopna pobeda. Budući da je vodeći šampion Ajaks neočekivano poklekao u Amsterdamu protiv Viljema Drugog (2:0), prvi pratilac mu se primakao na tri boda zaostatka (41:38).

U sledećem kolu, u nedelju, biće njihov međusobni ligaški okršaj. Prethodiće mu odluka opštinske vlasti da li AZ najzad može da se vrati na svoj stadion koji se od avgusta obnavlja od posledica oluje pa je domaćin, kao i na meču s “crno-belima”, bio u Hagu.

Bizot, pošto je sačuvao mrežu i u Zvoleu (ukupno na 29 mečeva ove godine), ponovio je dostignuće Fejenordovog golmana Eda de Goja od pre 28 godina. Bude li nesavladan i protiv tima kojem je kapiten Dušan Tadić, dosegnuće i do 22. utakmice bez primljenog gola u kalendarskoj godini, a to je u holandskoj ligi poslednjem za rukom pošlo Tventeovom golmanu Pitu Šrajversu 1971. Poklekne li protiv Ajaksa, priliku će imati još 21. decembra protiv Sparte u Roterdamu.

Nedostižni rekorder po ovom kriterijumu je Ajaksov golman Hajnc Stej – 24 meča 1971 – koji je sačuvao mrežu i u sva tri finala Kupa evropskih šampiona (1971-73) koja su i pripala amsterdamskom velikanu.

U susretu u Zvoleu strelci su bili mladi Holanđanin Miron Boadu u 15. minutu i Marokanac Usama Idrisi u 42. i 65. Boadu u ovoj ligaškoj sezoni ima deset golova, a 13 računajući tri iz prošle debitantske. Tako je sa 18 godina i 327 dana postao najefikasniji Alkmarov tinejdžer. Holanđanin Adam Maher, sada igrač Utrehta, dao je 12 za klub u kojem je i ponikao (pet 2011/12, sedam 2012/13).

AZ u četvrtak (21 čas) na Old Trafordu bije bitku s Mančester junajtedom za prvo mesto u grupi. “Crveni đavoli” imaju bod više (10:9). U isto vreme u Humskoj je meč bez takmičarskog značaja između Partizana (5) i kazahstanskog prvaka Astane (3).

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here