Adidas i Viza zabrinuti zbog optužbi za korupciju u FIFA

0

 

"Negativan smisao javne rasprave oko FIFA nije dobar ni za fudbal ni za FIFA partnere", navodi se u saopštenju nemačkog proizvođača SPORTske opreme Adidasa.

 

Kompanija Adidas oglasila se povodom ponovljenih tvrdnji o korupciji prilikom dodele Kataru Svetskog prvenstva 2022. godine. Drugu nedelju uzastopno britanski Sandej tajms navodi izveštaje iz mejlova i dokumenata bivšeg predsednika Azijske fudbalske konfederacije Muhameda bin Hamama koji navodno pokazuju da je
delegatima platio milione dolara za podršku Kataru. Adidas, koji loptama snabdeva predstojeće Svetsko prvenstvo u Brazilu, naveo je u saopštenju da je "uveren da Etički komitet FIFA prioritetno rešava to pitanje".

 

Tužilac Etičkog komiteta FIFA Majkl Garsija rekao je da će sutra završiti fazu prikupljanja informacija. On bi u sredu na godišnjem kongresu FIFA u Sao Paulu o svom radu trebalo da obavesti 209 članica te organizacije. Sponzori veoma retko komentarišu pitanja vezana za FIFA, a Adidas je najstariji partner svetskih prvenstava. Ta kompanija se 1970. godine priključila FIFA, a nedavno je produžila saradnju na još četiri Mundijala, do 2030. godine.

"Adidas ima dugoročno i uspešno partnerstvo s FIFA i radujemo se nastavku saradnje", navodi se u saopštenju.

 

Viza je saopštila da će sponzorisati svetska prvenstva i u Rusiji 2018. godine i Kataru 2022. godine.

"Naša očekivanja su ista, a to je da svi naši partneri poštuju čvrste moralne standarde i da posluju transparentno", navodi se u saopštenju.

 

Glavni FIFA sponzori plaćaju u proseku više od po 100 miliona dolara kako bi sponzorisali Svetsko prvenstvo.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here