EPA/Igor Kupljenik
Slovenački vojnici mere temperaturu građanima

Slovenački opozicioni lideri zatražili su odgovornost vlade premijera Janeza Janše zbog navodnih sumnjivih poslova u nabavci potrebnog materijala za borbu sa koronavirusom.

– Sve izgleda kao prava kriminalna priča, a uveren sam da je za sporne poteze znao i vrh vlade – kazao je bivši premijer Marjan Šarec, komentarišući otkrića iz specijalne emisije Slovenačke televizije, koja je objavila svedočenja i dokumente koji ukazuju na to da je u procesu nabavke dolazilo do političkih intervencija i pritisaka političara iz vladajućih stranaka i njima bliskih ljudi.

Šarec je najavio da će opozicija pokrenuti postupak interpelacije protiv potpredsednika vlade i ministra ekonomije Zdravka Počivalšeka, koji je u tim poslovima, kako je rekao, imao glavnu ulogu.

Predsednik socijaldemokrata (SD) Dejan Židan doveo je u pitanje mogućnost da koaliciona vlada, predvođena desnom Slovenačkom demokratskom strankom (SDS), nakon otkrića iz televizijske emisije, ostane na vlasti i održi kredibilitet, prenosi Hina.

– Stvar je zapravo zrela za interpelaciju cele vlade, a najmoralnije bi bilo da ona sama da ostavku i pristane na prevremene izbore – rekao je Židan.

Dodao je da ga afera podseća na onu prilikom osamostaljenja Slovenije, kada je Janša, koji je tada bio ministar odbrane, optuživan za krijumčarenje, odnosno preprodaju oružja.

Sumnja se i da je nepravilnosti s nabavkom opreme i zaštitnih sredstava, koju je formalno vodilo rukovodstvo Državnih robnih rezervi, uz koordinaciju dve vladine “stručne grupe”, bilo i ranije. Sumnje su potvrđene prošle nedelje, kad je smenjen direktor te ustanove, koji je pre toga izjavio da je sve poslove koji bi mogli biti sumnjivi vodio ministar ekonomije Počivalšek.

Kako je rečeno u emisiji Slovenačke televizije, posao nabavke respiratora je tako za desetak miliona evra dobilo poduzeće Geneplanet, kojem je po ministrovom nalogu odmah isplaćen pun avans, iako se pokazalo da je cena respiratora skoro četiri puta veća od proizvođačke cene.

Glavni osumnjičeni, ministar ekonomije Zdravko Počivalšek, koji je na tom mestu bio i u prethodnoj vladi Marjana Šareca, kazao je da će, ako protiv njega bude pokrenuta interpelacija, u svom iskazu izneti i podatke o tome šta je sve za rešenje epidemije koronavirusa sadašnja vlada učinila, a šta je prethodna propustila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here