pixabay.com

Na području Republike Srpske narednih 30 dana zabranjen je rad stočnih pijaca uz redovno praćenje epizootiološke situacije.

Ovo je odlučeno na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Udruženja uzgajivača svinja RS koji je oragnizovan zbog pojave bolesti afričke kuge svinja.

Pored zabrane rada stočnih pijaca, doneta je odluka i o zabrani organizovanja sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porekla i hrane za životinje van poslovnog prostora.

Takođe, uputiće se dodatna naredba Lokalnim kriznim centrima u svim opštinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja na području Republke Srpske koji u ovom trenutku imaju status slobodnih od afričke kuge svinja.

Kada su u pitanju naknade štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mere asanacije terena, one će se vršiti u skladu sa donetim aktima Vlade Republike Srpske, a Ministarstvo će u skladu sa njima donositi rešenja o isplati sredstava.

Kako navode iz resornog ministarstva, do danas su primili prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na 23 imanja na teritoriji Grada Bijeljina, a odatle se proširila i na Šamac i Brčko, potvrdio je za “Nezavisne novine“, Mišo Maljičić, predsednik Udruženja svinjara RS.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Šamca se pojavilo novo žarište, dok je u Brčkom blizina granice glavni problem, jer je u Hrvatskoj, takođe, evidentirano nekoliko slučajeva.

Kako navodi, na sastanku je dogovoreno da će ministarstvo nadoknaditi štetu svim domaćinstvima koje je zadesila ova kuga.

– Apelujemo na sve farmere, ali i one koji proizvode za svoja domaćinstva da što pre prijavljuju štetu, jer je to bolje za sve – rekao je Maljičić.

Prema njegovim rečima, nadležni će ukloniti sve uginule životinje, te dodaje da farmeri to ne rade na svoju ruku jer mogu biti kažnjeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here