Afrika: Stvara se nova država za Haićane?

0

Ostali bez igde ičega: Stanovnici Port-o-Prensa

 

Na tu ideju prvi je došao Abdulaje Vade, senegalski predsednik, koji je rekao da Haićani, budući da su potomci afričkih robova, imaju pravo da novi život započnu na tom kontinentu. Predlog predsednika Vadea obuhvata i masovni program usvajanja siročadi sa Haitija, gde je u razornom zemljotresu, koji je ovu zemlju pogodio 12. januara, poginulo oko 200.000 ljudi, a skoro milion ostalo bez krova nad glavom.

"Na osnovu osećaja dužnosti, sećanja i solidarnosti možemo dalje da radimo na predlogu predsednika Abdulaje Vadea da u Africi budu stvoreni uslovi za Haićane koji žele da se vrate posle katastrofe“, izjavio je Žan Ping, predsednik Komisije Afričke unije na otvaranju samita u prestonici Etiopije.

Humanitarnu misiju na Haitiju poslednjih dana drmaju teški skandali. Na internetu su osvanule fotografije doktora koji leče ozleđene Haićane kako pijani poziraju s oružjem u rukama ili sa testerama za amputaciju pored golih pacijenata. Na granici Haitija i Dominikanske Republike uhapšeno je takođe desetoro Amerikanaca zbog sumnje da su iz razrušene zemlje hteli da ilegalno odvedu 33 dece.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here