Patrijarh Irinej dolazi u Beč

0

Hram Vaskrsenja Hristova bio je pun za Savindan

 

Naime, bečki muzej crkava planira od jula da, tim povodom, prikaže izložbu pod naslovom "Srbija – kultura između istoka i zapada".

Istorija Srba u Austriji potiče još iz 18. veka, kada su se po prvi put, u većim grupama, naselili u Beč.

Srpska pravoslavna crkvena opština dobila je 1723. carskim dekretom pravo da uspostavi crkvu, pošto su Srbi prethodno bogosluženja održavali u jednoj privatnoj kući.

U Beču 200.000 Srba

Danas u Beču živi oko 200.000 pripadnika srpske pravoslavne vere, a u čitavoj Austriji, prema podacima Srpske pravoslavne crkve ima ih oko 400.000.

U Austriji srpska pravoslavna crkva ima 19 sveštenika, a crkve ima, pored Beča, u Vinernojštaju, Sankt Peltenu, Tulnu, Lincu, Gmundenu, Salcburgu, Gracu, Klagenfurtu, Inzbruku, Kufštajnu, Salfeldenu, Bregencu i Ensu.

Parohija je najpre dobila ime svetog Đorđa, a 1802. je kupljena kafana "Poljubi pfenig" (Kuss den Pfennig" između ulica Grihengase i Hafnerštajg (Griechengasse i Hafnersteig) u centru Beča, sa namerom izgradnje crkve.

Međutim, ubrzo je došlo do razdvajanja Srba, Grka, i drugih pravoslavnih hrišćana, koji su bili austrijski državljani, i koji su u neposrednoj blizini crkve Svetog Đorđa uspostavili crkvenu opštinu Svetog trojstva na Flajšmarktu (Fleischmarkt).

U novoj crkvenoj opštini služeno je na grčkom, srpskom i rumunskom, dok je ranija crkva Svetog Đorđa postala grčka.

Posle dalje svađe oko jezika Srbi su 1860. dobili od cara Franje Josifa Prvog dozvolu za osnivanje sopstvene crkvene opštine, Svetog Save.

Crkva je podignuta u Fajtgase (Veithgasse) u 3. bečkom okrugu, koja je tek 1893. osvećena.

Posle većeg dolaska imigranata sa prostora bivše Jugoslavije, 1974. otvorena je druga crkva u 17. bečkom okrugu, a od pre par godina crkvena opština dobila je i treću crkvu u 2. okrugu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here