Ajkule postale ugrožena vrsta zahvaljujući čoveku

0

Čovek je veća pretnja po ajkule nego ajkule po čoveka
 

Trgovina tim vrstama biće pravno regulisana Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES) kako njihov opstanak ne bi bio doveden u pitanje.

"Ajkule su predatori koji su na samom vrhu lanca ishrane i imaju bitnu ulogu u održavanju ‘zdravlja’ okeana. Regulisanje trgovine je jako bitno radi očuvanja ovih vrsta, ali i kako bi i sam okean ostao produktivan", naglasio je rukovodilac zajedničke inicijative za očuvanje ajkula WWF-a i TRAFFIC-a (Globalna mreža za praćenje prometa divlje flore i faune) Endi Korniš.

Kako je precizirano, biće zaštićene vrste koje se nalaze na crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN): karharinus, kučina, kao i tri vrste čekićare i dve vrste raža.

Populacije ajkula širom sveta naglo opadaju, na pojedinim lokalitetima su smanjene za čak 90 odsto.

Ajkule su tražene zbog svojih leđnih peraja, mesa, kože, ulja iz jetre i hrskavice. Međutim, najveću pretnju ipak predstavlja ulov ajkula u azijskim zemljama zbog njihovih leđnih peraja.

Peraja karharinusa i čekićare su na ceni, kučina se uglavnom lovi zbog međunarodne trgovine njenim mesom, a raža je izuzetno tražena zbog svojih škrga koje se koriste za proizvodnju lekovitih napitaka u Kini.

Odluka o pooštravanju mera lova na ajkule i raže stupiće na snagu godinu i po dana pošto su države potpisnice CITES Konvencije usvojile odluku.

"Ova odluka predstavlja pobedu nauke nad politikom", smatra Korniš i dodaje da pravi rad tek predstoji, jer je neophodno da CITES-ova pravila počnu da se primenjuju i da ribarstvo postane održivo.

Prema izveštaju stručnjaka za ajkule pri IUCN-u iz 2014, gotovo jedna četvrtina svih vrsta ajkula i raža je na ivici opstanka, što pokazuje da čovek predstavlja mnogo veću pretnju po opstanak ajkula, nego što ajkule mogu ugroziti čoveka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here