Akcija “Maska” razbija razbojničke bande u Srbiji

0

Beta/D. G./EV
Policija legitimiše svakog sumnjivog građanina
 

– Po dva policajca u civilu obilaze ulice u kojima se nalaze menjačnice, zlatare, banke, pošte, ili drugi objekti koji su potencijalne mete razbojnika. Njihov zadatak je da legitimišu sve sumnjive osobe, odnosno one koji mogu da ugroze nečiju bezbednost. Na taj način deluje se i preventivno. Ovo je posebno značajno za maloletnike koji će prilikom susreta sa policajcem možda odustati od namere da počine krivično delo – objašnjavaju u policiji.

U jednoj od patrola u akciji „Maska”, dvojica policajaca su 26. decembra naletela baš na razbojnike u beogradskom naselju Dorćol.

To su saznali kada su zaustavili dvojicu sumnjivih mladića i tražili im lične karte. U pitanju su bili Stefan U. (19) i Miloš L. (22), kod koga je pronađen pištolj, zbog čega se i dao u beg.

– Miloš L. je prilikom bekstva pucao u policajca i srećom ga promašio. Drugi mladić je, međutim, odmah uhapšen. To dovoljno govori o efikasnosti akcije „Maska”, pošto je velika verovatnoća da bi ova dvojica mladića vrlo brzo napravila problem, jer je nedaleko prodavnica koja je opljačkana nekoliko puta – kažu u policiji.

U akciji „Maska” policajci pola radnog vremena provode u uniformi, a ostatak u civilu na ulici.

– Na taj način policajac ne gubi vreme u kancelariji, već izlazi i upoznaje svoj rejon. Policajac tako u civilu ne deluje napadno, ali uliva sigurnost kod građana i sprijatelji se sa njima. Tako će građani mnogo više verovati policajcu, otkrivaće mu probleme sa kojima se suočava, ali i ukazivaće na potencijalne opasne osobe u toj blizini – dodaje naš izvor iz MUP-a.  

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here