EPA-EFE/Morry Gash
Džo Bajden

Američki stručnjak za Balkan Alon Ben Meir priznaje da priželjkuje pobedu Džoa Bajdena na izborima, ali i napominje da se politika SAD prema Balkanu u tom slučaju neće drastično promeniti u odnosu na pristup koji je imao Donald Tramp.

– Teško je predvideti ko će pobediti na izborima. Međutim, ankete različitih vesti i univerziteta ukazuju na to da je Bajden u prednosti i da će najverovatnije on biti sledeći predsednik, čemu se lično nadam – navodi Ben Meir.

Kakva će biti američka politika prema Balkanu ako Bajden pobedi?

– Američka politika prema Balkanu Bajdenove administracije u suštini se neće mnogo razlikovati od Trampove politike. I republikanci i demokrate žele da vide kraj sukoba između Kosova i Srbije i želeli bi da se balkanske države na kraju integrišu u EU. Mislim da bi Bajden možda mogao biti aktivniji u tom pogledu, posebno zato što se žestoko protivi Putinovom mešanju u situaciju na Balkanu i sigurno će podstaći EU da ubrza integraciju balkanskih država.

Šta očekujete od dijaloga Kosova i Srbije, da li će konačni sporazum biti postignut u narednim mesecima ili smo daleko od toga?

– Ne očekujem da pregovori Kosova i Srbije urode značajnim plodom ukoliko se Srbija unapred ne obaveže na dve stvari – da okonča kampanju za navođenje drugih zemalja da povuku priznanje Kosova i da se načelno složi da konačni ishod pregovora bude priznavanje Kosova kao nezavisne države, kao i da pregovarački proces treba da bude uokviren na način koji će omogućiti postizanje tog krajnjeg cilja.

Da li su srpska i albanska zajednica u SAD podeljene u vezi sa američkim izborima?

– Većina američkih građana je podeljena, Tramp je jednostavno produbio tu podelu, a stvarnost je da Srbi i Albanci nisu izuzetak – ima onih koji podržavaju Bajdena i onih koji još podržavaju Trampa.

Tokom prethodnih meseci mnogo se govorilo tome da Tramp neće priznati glasove koji pristignu poštom. Koliko u tome ima istine i šta će se dogoditi ako glasovi pristigli poštom zaista ne budu priznati?

– Tramp već neko vreme govori da neće prihvatiti rezultate izbora ukoliko ne pobedi. Nije tačno da je glasanje poštom pogrešno, posebno kada on sam i svi njegovi članovi kabineta glasaju poštom. Ono na šta smo se usredsredili jeste ubedljivost Bajdenove pobede. Ako bude bila ubedljiva, Tramp neće moći mnogo da učini po tom pitanju i moraće da prizna rezultate. Ali ako Bajden pobedi sa malom razlikom, Tramp će pokušati da ospori rezultate izbora, odnosno da blokira brojanje glasačkih listića, što bi u stvari moglo stvoriti haotičnu situaciju. Svakako se može očekivati određeni nivo previranja nakon izbora.

Nedavno ste kritikovali kosovske vlasti zbog korupcije. Da li je to najveći problem na Balkanu?

– Korupcija na Balkanu i dalje predstavlja glavni problem, koji treba rešavati na sistematičniji i neposredniji način. Rukovodstva svih balkanskih država moraju da shvate da će njihovo delovanje ili nečinjenje u borbi protiv korupcije dramatično uticati na integraciju u EU. Kao što sam rekao, to nije lak zadatak, jer su neki od onih koji su korumpirani povezani s vladama i mnogim privatnim institucijama i sigurno će trebati vremena da se problem korupcije postepeno ublaži, pod uslovom da postoji volja za to.

2 COMMENTS

  1. Cudo mi se svega i svacega drzimo a ako Bajden pobedi a pobedice sporazumom u washingtonu znaci samo siptari dobise priznanje izraela a mi opet sah mat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here