EPA/Tolga Bozoglu
Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je tokom telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pozvao da “obuzda agresivnu politiku Turske” u regionu, saopšteno je iz Vlade.

“Pašinjan je naveo da od početka julskih događaja (pogoršanja situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici) Turska pokazuje neviđenu aktivnost u regionu. On je pozvao nemačku kancelarku da uloži sve napore za zaustavljanje agresivnog i destruktivnog ponašanja Turske i spreči njeno učešće u regionu”, navodi se u saopštenju.

Merkelova je izrazila “duboku zabrinutost” zbog nastale situacije i naglasila da ne postoji alternativa mirnom rešavanju problema Karabaha, kao i da je potrebno vratiti se u mirovni proces u okviru Minske grupe OEBS-a.

U Nagorno-Karabahu 27. septembra došlo je do eskalacije sukoba, a dve strane međusobno se optužuju za pokretanje borbenih dejstava.

Azerbejdžan tvrdi da su snage jermenske vojske otvorile vatru duž linije razdvajanja i da ima poginulih među civilima, dok u Jermeniji kažu da je Karabah bio izložen vazdušnim i raketnim napadima i da su njihove snage srušile dva protivnička helikoptera i tri bespilotne letelice.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen je izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je obe strane da prekinu vatru i započnu pregovore.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime