EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Aleksa Bečić

“U slučaju smene Alekse Bečića čitavu Crnu Goru dižemo na noge”, poručio je poslanik crnogorskog parlamenta iz redova Demokrata Boris Bogdanović.

– Onaj koji danas glasa za utvrđenje dnevnog reda, ujedno je glasao za razrešenje predsednika Skupštine i koaliciju sa DPS-om. Mi ovo nećemo dozvoliti, i ukoliko se desi smena ove vlasti, čitavu Crnu Goru dižemo na noge. Nećemo im dozvoliti nasilno preuzimanje zakonodavne vlasti, jer za razliku od njih, mi imamo kud, na ulicu. Na ulici smo se borili protiv DPS-a i tako ćemo nastaviti – rekao je Bogdanović tokom raspraveo inicijativi za razrešenje Alekse Bečića koju su podneli poslanici opozicije i građanskog pokreta URA.

Pauza u crnogorskom parlamentu

Predsedavajuća Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak proglasila je polučasovnu pauzu, zbog održavanja sednice Kolegijuma parlamenta.

Bošnjak je rekla da će na Kolegijumu odlučiti o nastavku rada Skupštine na temu opoziva predsednika parlamenta Alekse Bečcića.

Nakon što je tačka dnevnog reda o smeni Bečića usvojena većinom glasova, šef poslaničke grupe Demokratskog fronta Slaven Radunović predložio da se rasprava odloži do petka, a da se u međuvremenu da šansa za još jedan dogovor o formiranju nove vlasti unutar postojeće parlamentarne većine.

Deo poslanika je podržao predlog Radunovića, a deo je stava koji je u ime GP URA izneo Miloš Konatar da se o smeni Bečića odlučuje danas.

Odgovarajući Konataru, predsednik Skupštine Aleksa Bečić rekao GP URA, odnosno koalicija Crno na bijelo nije svojim biračima avgusta 2020. saopštila da će praviti novu parlamentarnu većinu sa tada smenjenom Demokratskog partijom socijalista Mila Ðukanovića.

Bečić je upozorio da je to ništa drugo do prekrajnje izborne volje građana i da bi u tom slučaju odmah trebalo ići na vanredne parlamentarne izbore.

Lider Demosa Miodrag Lekić rekao je da se nije dogovarao sa Demokratskim frontom, ali da podržava predlog da se da još jedna šansa dijalogu, koji, kako je rekao, nije odbrana neke koalicije nego demokratskih pravila.

Sednica je počela sa duže od dva sata zakašnjenja, a za dnevni red je glasalo 80 poslanika, Demokratski front, SNP i Demokratska Crna Gora su bile protiv usvajanja dnevnog reda.

Na predlog Bečića sednicom predsedava potpredsednica Branka Bošnjak.

Potpredsednica Bošnjak je predložila da se proglasi pauza i odluka o eventualnom odlaganju u odlučivanju do petka razmotri na Kolegijumu Skupštine.

Protiv odlaganja sednice bio je sam Bečić, koji je rekao da želi odmah da sazna da li ima većinu u parlamentu ili ne.

Bečić je rekao da mu nije stalo do funkcije, ali mu jeste stalo do izborne volje građana.

Ako ta volja građana bude prekrojena, Bečić je rekao da ta volja treba da bude odbranjena demokatskim i mirnim putem.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here