EPA-EFE/Ermal Meta
Skupština Kosova

Direktor Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj ocenio je za Kosovo onlajn da je Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici usvojena u kosovskom parlamentu hrabar i važan potez, koji nije usmeren protiv Srbije i srpskog naroda, već se odnosi na one kojima je potvrđena individualna odgovornost.

– Nakon presuda o genocidu bosanskim Srbima od strane Haškog tribunala je potpuno potvrđeno da se u Srebrenici dogodio zločin. U Skupštini Kosova je takođe osuđen taj genocid, nema tu ničeg lošeg i mislim da je u redu što je doneta jedna takva Rezolucija. Presude u Haškom tribunalu nisu bile protiv srpskog naroda, niti bilo koja Rezolucija doneta u drugim parlamentima. Niko ne može da vidi presude i rezolucije kao kolektivnu odgovornost jednog naroda – objašnjava Bljakaj.

Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici usvojena u kosovskoj skupštini, prema mišljenju Bljakaja ne treba da odloži napore za normalizovanjem odnosa sa Srbijom, u okviru pregovora koji se vode u Briselu.

– Možda može da utiče kod predstavnika institucija koji su uključeni u dijalog, ali ne bi trebalo. Haški tribunal je doneo takve presude, niko nije izmislio da je u Srebrenici počinjen genocid nego je to potvrđeno pred sudom. Bilo bi odlično kada bi parlament u Srbiji doneo jednu takvu rezoluciju – kaže Bljakaj.

Bljakaj podseća da su pred Međunarodnim sudom pravde Srbiju, tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, za genocid tužile i Bosna i Hercegovina i Hrvatska, nakon čega su, kako kaže, u Beogradu odgovorili podnošenjem tužbe za genocid protiv Hrvatske.

On dodaje da ni u jednom od ovih slučaja sud nije potvrdio genocid i da bi poučeni tim primerom Srbija i Kosovo trebalo da odustanu od potencijalnih tužbi. Smatra da Srbija nema osnova da tuži Kosovo za genocid, dok se sa druge strane zvanična Priština suočava sa drugim preprekama.

– Kosovska strana najavljuje tužbu, ali ja ne verujem da će to biti moguće. Kao prvo, Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, iako u bliskoj budućnosti postane član neće uspeti da nakon 22 godine dokaže zločine. Srbija takođe ne bi uspela u tome, jer nema nikakvih elemenata da je Kosovo počinilo genocid prema Srbiji – zaključuje Bljakaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here