EPA/Kusthrim Ternava

“Izjava nemačkog ambasadora Jorna Rodea u vezi Džafera Deve je bila neumesna, odnosno neistinita, jer ne možete ničim povezati Devu sa bilo kojim počinjenim zločinom”, kaže analitičar Nedžmedin Spahiu, i dodaje da najavljenom tužbom porodica Deve želi da dokaže pogrešan stav nemačkog diplomate.

Porodica Džafera Deve, za koga brojni istorijski podaci svedoče da je bio saradnik nacista u Drugom svetskom ratu, traži izvinjenje nemačkog amabasadora Jorna Rodea povodom nedavne njegove objave na Tviteru. Nemački diplomata je izrazio zabrinutost zbog planova renoviranja Devine kuće u Južnoj Mitrovici, uz napomenu da se radi o prvaku zloglasne SS Skenderbeg divizije i da ne treba skrivati istinu o Holokaustu ili ratnim zločinima koje su počinili nacisti i lokalni saradnici.

Analitičar Nedžmedin Spahiu kaže, da porodica Džafera Deve želi da dokaže da je Rode imao pogrešnu ocenu o Devi.

– Džafer Deva nije bio nacista, niti je bio ustanovljeni kriminalac ili ratni zločinac, naprotiv kao ministar unutrašnjih poslova Albanije Deva je bio jedini ministar unutrašnjih poslova u okupiranoj Evropi, koji nije dao na Jevreje i Rome, i koji uopšte nije dozvolio da se nemačka vojska umeša u unutrašnje poslove Albanije. Zbog te činjenice broj Jevreja u Albaniji krajem Drugog sveog rata bio je pet puta veći od broja Jevreja na početku rata, jer svi Jevreji koji su bežali iz Srbije, Bugarske, Grčke i drugih zemalja, našli su utočište u Albaniji zahvaljujući Devi – tvrdi Spahiu.

Spahiu napominje da, iako je bilo zahteva od Titove Jugoslavije i od strane Envera Hodže, za izručenje Džafere Deve, SAD to kasnije nisu učinile jer “nije postojala nikakva osnova da je on počinio ratni zločin”.

– Iako je Džafer Deva kao antikomunista proglašen ratnim zločincem od strane Hodžine Albanije i Titove Jugoslavie, koje su tražile izručenje Deve od strane SAD, Amerikanci su isporučili Andriju Artukovića, dok nisu izručili Devu ni Albaniji ni Jugoslaviji, jer su ustanovili da ne postoji nikava osnova da je počinio ratne zločine – dodaje Spahiu.

Spahiu je mišljenja, da je izjava nemačkog ambasadora razumljiva u kontekstu pritiska koji je izvršen na Rodea od strane srpskih medija i komunističkih porodica sa Kosova, kao što je Veton Suroi, kome je otac, kako objašnjava Spahiu, bio komunista i hteo da ubije Devu.

– Ipak, izjava je bila neumesna, odnosno neistinita, jer ne možete ničim povezati Devu sa počinjenim zločinima na bilo kojim područjem – ističe on.

Spahiu smatra da bi bilo umesno da se Rode izvini i da razjasni situaciju.

– Ambasador Rode je jak pobornik borbe protiv nacizma, to je zvanični stav Nemačke, ali to ne znači da on u toj borbi protiv nacizma može da ukalja proverene istorijske ličnosti koje nisu učestvovale u zločinima te ideologije – zaključio je Spahiu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here